9 zaskakujących produktów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej
Istnieją produkty spożywcze i przyprawy, które mogą usprawnić procesy eliminacji toksyn z organizmu i podkręcić metabolizm. Skutkiem tego jest usprawnienie procesu spalania tkanki tłuszczowej.
Uogólniając, spożywana przez nas żywność może wspomagać redukcję nadmiernych kilogramów.
Na następnym slajdzie znajdziesz WIDEO
Zobacz też: Redukcja tkanki tłuszczowej – lipoliza, endermologia, liposukcja laserowa
Ostra papryczka
Spożycie surowej, duszonej czy sproszkowanej papryki powoduje przyspieszenie procesów przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej.
Działanie to warunkuje zawarta w ostrej papryce kapsaicyna, która podkręca metabolizm.
Cynamon
Ta niezwykle aromatyczna przyprawa stanowi doskonały dodatek do słodkich, zdrowych przekąsek, np. pieczonego jabłka albo owsianki.
Co więcej, cynamon stymuluje metabolizm i przyspiesza procesy spalania tłuszczu.
Ponadto przyprawa ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, co ma istotną rolę w prewencji rozmaitych chorób układowych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak zmierzyć zawartość tkanki tłuszczowej?
Kawa
Spożywanie jednej filiżanki mocnej kawy na początek dnia może znacząco wpłynąć na zwiększenie wydajności organizmu, a to z kolei może mieć wpływ na usprawnienie procesów spalania zbędnego tłuszczyku.
Działanie to zawdzięczamy zawartej w niej kofeinie.
Należy pamiętać o tym, że kawa traci te cenne właściwości w momencie, gdy dodamy do niej mleko i cukier.
Zobacz też: Kawa powoduje niepłodność!
Produkty pełnoziarniste
To cenne dla naszego organizmu źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają energię na długi czas.
Co więcej, proces trawienia produktów pełnoziarnistych w układzie pokarmowym wymaga większego wydatku energetycznego.
Uogólniając, możemy usprawnić procesy spalania kalorii przez regularne spożywanie żywności nieprzetworzonej.
Brokuły
Brokuły są sycącym produktem o niskiej kaloryczności i stanowią doskonały dodatek do sałatek czy zwykłego obiadu.
W ich składzie znajduje się sulforafan – substancja czynna aktywująca enzymy w organizmie człowieka, które uczestniczą w procesach spalania tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Przeciwnowotworowe właściwości brokułów
Awokado
W awokado zawarte są korzystne dla naszego organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do redukcji poziomu cholesterolu.
Ponadto istnieją badania naukowe potwierdzające, że mogą one wspomagać procesy spalania tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Awokado. Dlaczego trzeba myć je przed jedzeniem?
Orzechy brazylijskie
To kolejne źródło cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Co więcej, ich spożycie na długo zapewnia uczucie sytości.
Warto również wiedzieć, że orzechy brazylijskie podkręcają metabolizm organizmu, a tym samym usprawniają procesy redukcji tkanki tłuszczowej.
Zobacz też: Orzechy łagodzą cukrzycę!
Łosoś
Zawarte w łososiu kwasy omega-3 zwiększają przepuszczalność błon komórkowych komórek tłuszczowych.
Dzięki temu organizm może łatwo pobierać zmagazynowaną w ich wnętrzu tkankę tłuszczową i przekształcać ją na energię niezbędną do zachowania podstawowych procesów życiowych.
Chude mięso
Zawarte w mięsie białko ma działanie termogeniczne, czyli przyspiesza przemianę materii, zwiększa temperaturę ciała, a w konsekwencji powoduje szybsze spalanie tłuszczu.
Dobrym przykładem jest to, że nasz organizm zużywa ok. 90 kcal w celu spalenia piersi z kurczaka zawierającej 300 kcal.
Reasumując, spożycie białka przyspiesza spalanie kalorii.
Zobacz też: Czy mięso jest zdrowe?