Dieta na zaparcia w ciąży
Zaparcia to dosyć częste zmartwienie kobiet ciężarnych. Są one w dużej mierze spowodowane zmianami hormonalnymi podczas ciąży. Wydzielane w tym okresie hormony działają spowalniająco na proces trawienia i osłabiają pracę jelit.
Dodatkowo zwiększeniu ulega wchłanianie zwrotne wody z treści jelitowej, co również utrudnia pasaż jelitowy. Często bywa tak, że winne obstrukcji są preparaty żelaza, które zazwyczaj przyjmowane są podczas ciąży. Także obawa przed aktywnością i znaczne zmniejszenie ilości ćwiczeń fizycznych mogą wpływać na powstawanie zaparć.
Jak radzić sobie z tym problemem? W walce z zaparciami niezwykle ważna jest dieta. Przede wszystkim trzeba zwiększyć podaż błonnika – wybierać te produkty, które mają go najwięcej. Będą to: świeże warzywa i owoce, grube kasze (gryczana, jęczmienna), płatki zbożowe (pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane), ryż brązowy lub paraboliczny, pieczywo i makarony z mąki z pełnego przemiału (pełnoziarniste, razowe), pieczywo graham. Należy pamiętać przy tym o zapewnieniu dostatecznej ilości napojów. Przyszła mama powinna wypić 2,5 do 3 litrów płynów dziennie.
Nieoceniona w walce z zaparciami jest rola produktów mlecznych fermentowanych (jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko acidofilne), które poprzez uregulowanie mikroflory bakteryjnej jelit także wpłyną pozytywnie na procesy trawienne.
Lepiej zrezygnować ze słodkich przekąsek, a zastąpić je suszonymi owocami, pestkami lub orzechami. Jeżeli dokuczają ci zaparcia, postaraj się unikać czekolady, kisielu, bananów, jagód, białego ryżu, klusek i makaronu z białej mąki, gdyż właśnie te produkty wykazują działanie zapierające.
Prostym sposobem na zwalczenie zaparć jest picie na czczo wody w temperaturze pokojowej z dodatkiem soku z cytryny lub odrobiny miodu. Można również zjeść rano, namoczone przez noc w ciepłej przegotowanej wodzie, 2–3 suszone śliwki. Podobne rezultaty uzyskamy, wypijając na czczo napar z nasion lnu (razem z nasionami).
Pamiętaj, bądź aktywna! Codzienny spacer i regularnie wykonywane nieforsujące ćwiczenia nie tylko zrelaksują, lecz także pobudzą perystaltykę jelit i pomogą ci w walce z zaparciami.
Dieta w zaparciach - przykładowy jadłospis:
Na czczo
napar z nasion lnu
Śniadanie
twarożek z rzodkiewką, natką pietruszki i pestkami dyni
chleb graham
surówka z cykorii z oliwą z oliwek
herbata, słaby napar
II śniadanie
jogurt naturalny z dodatkiem płatków zbożowych i truskawek
kanapka z chleba graham ze schabem pieczonym, sałatą i pomidorem
woda niegazowana z plasterkiem cytryny
Obiad
zupa jarzynowa niezabielana
łosoś na parze z koperkiem i cytryną
kasza gryczana
bukiet sałat z sosem winegret
sok z czarnej porzeczki
Podwieczorek
koktajl z kefiru i malin z dodatkiem płatków migdałowych
woda niegazowana z plasterkiem cytryny
Kolacja
sałatka z brązowego ryżu, gotowanej piersi indyka i papryki z dodatkiem oliwy z oliwek, posypana natką pietruszki
sok wielowarzywny
Bibliografia
Muller S.D. Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2739-X
Hoffmann D. Zaburzenia trawienia - zioła na biegunkę, zaparcia, wzdęcia, zgagę i inne dolegliwości, KDC, Warszawa 2005, ISBN 83-7404-243-5
Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1