Dieta na zmarszczki
Aby zachować młodą i gładką skórę, nie musisz korzystać z zabiegów medycyny estetycznej. Wszystko, czego potrzebujesz znajduje się na twoim talerzu. Zmarszczki mimiczne - galeria zawiera przede wszystkim witaminy i minerały. Istotną rolę odgrywają również antyoksydanty, czyli różnorodne substancje zwalczające wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skóry. Dzięki zróżnicowanej diecie przeciwzmarszczkowej zawierającej te składniki, ładna cera pozostanie na długie lata.
1. Witaminy dla skóry
Dieta na zmarszczki obejmuje przede wszystkim te produkty, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki powstają w organizmie pod wpływem działania czynników zewnętrznych, takich jak: zanieczyszczenie powietrza, promieniowanie ultrafioletowe, nikotyna, alkohol, konserwanty. Duże ilości wolnych rodników są produkowane podczas toczącego się stanu zapalnego, sytuacji stresujących oraz nadmiernego wysiłku fizycznego. Zawarte w pożywieniu antyoksydanty pozwalają chronić skórę przed przedwczesnym starzeniem się tkanek. Dieta na zmarszczki to dieta bogata w witaminy A, C, E, cynk, selen oraz flawonoidy.
Witamina A, czyli retinol, stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych, reguluje poziom keratyny w zewnętrznej warstwie skóry i zapobiega wysuszaniu skóry. Najlepsze źródła witaminy A to:
- żółtko jajek,
- wątróbka,
- mleko,
- masło,
- sery żółte.
Można ją również znaleźć pod postacią prowitaminy A (beta-karoten) w następujących produktach:
- zielone warzywa,
- marchew i dynia,
- melon, morela, mango,
- papryka czerwona,
- czarna porzeczka,
- truskawki, maliny.
Witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu (składnika, który zapewnia elastyczność skóry). Aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy C, należy codziennie spożywać co najmniej jeden z wymienionych owoców:
- kiwi,
- pomarańcza lub 2 mandarynki,
- grejpfrut lub 125 g truskawek,
- pół szklanki czarnej porzeczki.
Można także, zamiast jeść owoce, codziennie pić szklankę soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów. Witamina E to silny przeciwutleniacz. Pomaga w regeneracji komórek i zwalcza wolne rodniki, które atakują błony komórkowe komórek skóry. Posiada właściwości opóźniające starzenie się skóry. Najlepsze źródła witaminy E to:
- olej z ziaren zbóż,
- olej słonecznikowy, ziarna słonecznika,
- olej z pestek winogron,
- oliwa z oliwek,
- migdały i orzechy laskowe,
- ziarna zbóż.
2. Mikroelementy na ładną cerę
Selen pełni fundamentalną rolę we wszystkich mechanizmach mających na celu zwalczanie wolnych rodników. Aby uzupełnić niedobory selenu (częste przy obecnym sposobie odżywiania), należy jeść regularnie:
- owoce morza (homary, krewetki, ostrygi itd.),
- orzechy włoskie i laskowe,
- migdały,
- grzyby,
- ryby,
- produkty pełnoziarniste,
- czosnek,
- cebulę.
Cynk jest niezbędny do syntezy białka i podziału komórek. Niedobór cynku utrudnia zabliźnianie się ran i powoduje problemy skórne, takie jak zapalenie skóry czy trądzik. Źródła cynku to przede wszystkim:
- owoce morza,
- mięso,
- wątróbka,
- ziarna zbóż,
- orzechy.
Silne właściwości antyoksydacyjne, a tym samym zdolność usuwania wolnych rodników wykazują flawonoidy, które występują w warzywach i owocach. Największe ilości flawonoidów posiadają:
- zielona herbata,
- ciemna czekolada (zawierająca >70% kakao),
- brokuły,
- czosnek,
- owoce cytrusowe,
- winogrona,
- czarna porzeczka,
- jabłka.
Flawonoidy nie tylko posiadają zdolność usuwania wolnych rodników, ale także wykazują właściwości przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne (brak pękających naczynek) oraz chronią przed chorobami układu krążenia. Każdy, kto chce zachować młodą i gładką skórę bez zmarszczek, powinien unikać wszelkich czynników wpływających negatywnie na skórę, a w szczególności promieni UV i nikotyny (palenie i nadmierne opalanie bez ochrony niszczy skórę i sprzyja starzeniu). Zaprezentowana tu dieta przeciwzmarszczkowa także powinna się przyczynić do spowolnienia starzenia się skóry.