Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)
Dieta niskowęglowodanowa
Dieta niskowęglowodanowa opiera się na indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa wpływ żywności na poziom cukru w naszym organizmie, przyporządkowując poszczególnym produktom spożywczym różne wartości od 1 do 110. Produkty o niskim wskaźniku glikemicznym powodują małe wahania poziomu glukozy oraz insuliny we krwi, podczas gdy żywność z wysokim wskaźnikiem glikemicznym wywołuje duże zmiany.
Dieta niskowęglowodanowa - ryż
Ryż
Zamiast długoziarnistego, jaśminowego, białego ryżu (IG 70), zjedz tradycyjny długoziarnisty ryż (IG 50). Ryż jest podstawą żywienia prawie jednej trzeciej ludności świata. Zawiera znaczne ilości węglowodanów i białka. Biały ryż ma mniejszą wartość odżywczą niż ryż brązowy, ale warto wprowadzić go do menu i zastąpić nim np. wysokokaloryczne ziemniaki.
Dieta niskowęglowodanowa - chleb
Chleb
Zamiast białego pieczywa tostowego (IG 80), zjedz miodownik (IG 78). Ten rodzaj chleba można upiec samemu w domu. Do upieczenia ciasta potrzeba pół kilograma mąki pszennej, pół szklanki syropu słodowego lub miodu, pół szklanki oleju, jednej łyżeczki sody i pół szklanki zimnej wody. Miodownik smakuje wyśmienicie polany gorzką czekoladą.
Dieta niskowęglowodanowa - owsianka
Owsianka
Zamiast błyskawicznej owsianki (IG 82), zjedz normalną owsiankę (IG 52). Owsianka gotowana na wodzie to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią mleka. Płatków owsianych nie powinno się gotować na mleku. Mlekiem można ewentualnie polać płatki, ale już po ugotowaniu. Owsianka świetnie smakuje z utartym jabłkiem, pokrojonymi bananami, orzechami albo miodem.
Dieta niskowęglowodanowa - makaron
Makaron
Zamiast ciemnego makaronu z brązowego ryżu (IG 92), zjedz ugotowany pełnoziarnisty makaron (IG 42). Makarony, jak wszystkie produkty zbożowe, są zdrowe, smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Makaron pełnoziarnisty stanowi ważny element właściwie zbilansowanej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Dieta niskowęglowodanowa - przekąski
Przekąski
Zamiast suszonych daktyli (IG 103), zjedz suszone śliwki (IG 29). Suszone śliwki są cennym składnikiem nie tylko diety niskowęglowodanowej, ale również diety odchudzającej. Owoce te są bogate w błonnik pokarmowy, który ułatwia spalanie tłuszczu, a także zawierają pektyny, regulujące uczucie głodu i sytości. Poza tym, suszone śliwki są ratunkiem dla łakomczuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast tuczących czekoladek.
Dieta niskowęglowodanowa - deser
Deser
Zamiast ciasteczek czekoladowych z kokosem (IG 87), zjedz… dietetyczny krem karmelowy (IG 33). Krem karmelowy to jeden z najsłynniejszych deserów, polecany zwłaszcza w kuchni francuskiej. Ma doskonały smak i jedwabistą konsystencję. Choć niektórym może się wydawać, że jest wysoce kaloryczny, nic bardziej mylnego. Wybornie smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, wiśni bądź malin.
Dieta niskowęglowodanowa - słodkie wypieki
Słodkie pieczywo
Zamiast białego rogala (IG 72), zjedz… chleb z regionalnych owoców (IG 47). Chleb z owocami to przysmak kuchni irlandzkiej, ale i na naszych, polskich stołach można go spotkać coraz częściej. Chleb z suszonymi śliwkami, gruszkami, owocami figi, orzechami laskowymi i rodzynkami to nie tylko doskonały rarytas, ale również doskonały sposób na poprawę trawienia.
Dieta niskowęglowodanowa - bataty
Słodkie ziemniaki
Zamiast ugotowanych ziemniaków desiree (IG 101), zjedz… kilka upieczonych słodkich ziemniaków (IG 46). Słodkie ziemniaki to tzw. bataty. Mają bardzo ciekawy smak i można je przyrządzić na kilka różnych sposobów. Najmniej tuczące i nieszkodliwe w przypadku odchudzania się są ziemniaki pieczone. Pieczone bataty zawierają dwukrotnie mniej cukru niż normalne gotowane ziemniaki.
Dieta niskowęglowodanowa - płatki śniadaniowe
Śniadanie
Zamiast płatków śniadaniowych z puszystych ziaren oblanych miodem (IG 85), zjedz… płatki bez żadnych słodkich dodatków (IG 54). Płatki śniadaniowe dostarczają wielu składników pokarmowych i witamin, m.in. węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia i żelaza. Najlepiej smakują spożywane na zimno, z mlekiem lub jogurtem.
Dieta niskowęglowodanowa - zmienniki słodyczy
Na słodko
Zamiast słodkich cukierków (IG 99), zjedz… jabłko (IG 38). Jabłko zawiera około 83% wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasów organicznych, cukrów, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę. Poza tym, jabłka są bogate w błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit, a także w substancje pektynowe. Nie mówiąc już o tym, że jabłka to także doskonałe źródło witamin i minerałów. Jeśli chcesz skutecznie schudnąć, bez obawy o zdrowie, sięgnij po jabłka.