Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marta Bednarska

Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka
Dieta po operacji wyrostka (Zdjęcie autorstwa Breville USA / CC BY 2.0)

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest dość rygorystyczna. Potrawy trudne do strawienia muszą zostać całkowicie wyeliminowane z jadłospisu. Po operacji wyrostka polecana jest dieta lekkostrawna. Błonnik, potrawy wzdymające, jedzenie z dużą zawartością tłuszczu oraz pokarmy ostro przyprawione są ciężkie do strawienia, organizm nie może sobie z nimi poradzić i długo zalegają w żołądku. Zaleca się gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku. Smażone potrawy są bezwzględnie zabronione. Dieta lekkostrawna to niewielka modyfikacja żywienia podstawowego.

spis treści

1. Zasady diety lekkostrawnej po operacji wyrostka

Po usunięciu wyrostka zalecane jest wprowadzenie lekkich zmian w codziennej diecie. Nie trzeba drastycznie zmieniać nawyków żywieniowych, wystarczy lekko je zmodyfikować. Operacja wyrostka jest zabiegiem inwazyjnym, dlatego należy umożliwić organizmowi regenerację.

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego powinna być lekkostrawna. Musi ona dostarczać wystarczającą ilość energii i składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów. Dieta po operacji wyrostka nie może zawierać produktów ciężkostrawnych oraz pokarmów z dużą ilością błonnika.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Nie zaleca się spożywania potraw wzdymających, a także pokarmów smażonych na głębokim tłuszczu i jedzenia przesiąkniętego dużą ilością tłuszczu. Wskazane jest także wyeliminowanie ze spożywanych potraw ostrych przypraw, jak np. papryka chilli, bazylia, tymianek.

Dieta po zabiegu wycięcia wyrostka robaczkowego powinna spełniać wymogi diety łatwostrawnej, czyli takiej, w której wykluczamy produkty, potrawy i technologie przygotowania potraw mogące działać drażniąco na przewód pokarmowy. Jednocześnie dieta taka powinna pokryć zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe jak dla ludzi zdrowych. Z diety łatwostrawnej wyklucza się produkty i potrawy powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych, czyli produkty tłuste, długo zalegające w żołądku, zawierające dużo błonnika pokarmowego, powodujące wzdęcia, a także ostre przyprawy i marynaty. Wśród produktów, których należy unikać, są m.in.: ciemne makarony, grube kasze, pieczywo z pełnego przemiału, warzywa strączkowe, cebula, ogórki, potrawy wędzone, surowe, smażone, niedojrzałe owoce i bardzo dojrzałe warzywa, gazowane napoje, alkohol. Zabronione jest smażenie i odsmażanie. Jeśli po operacji wystąpiły jakieś komplikacje, lekarz może narzucić dodatkowe restrykcje.

Błonnik nie może zostać całkowicie wyeliminowany z potraw, ponieważ jest on w pewnej ilości potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej do prawidłowej pracy jelit. Żeby go dostarczyć do organizmu, należy jeść młode, delikatne warzywa, dojrzałe owoce, pieczywo pszenno-razowe (np. bułki grahamki). Usunięcie z pomidorów, kabaczków i porzeczek pestek zmniejszy ilość błonnika, ale go całkowicie nie wyeliminuje. Wystarczające ilości błonnika znajdziemy w gotowanych warzywach, przecieranych przez sito, w sokach i przecierach.

2. Jak przygotować posiłki w diecie lekkostrawnej?

Żeby posiłki były łatwo trawione przez organizm, warto zwrócić uwagę na sposób ich przyrządzania. Po usunięciu wyrostka potrawy powinny być doprawione łagodnymi przyprawami. Należy unikać takich przypraw, jak papryka chilli, bazylia.

Najlepsze sposoby przygotowywania jedzenia to gotowanie na parze lub w wodzie oraz pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu jest kategorycznie zabronione.

Przy diecie lekkostrawnej polecane jest przyrządzanie budyniów z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z sera, warzyw. Produkty należy dokładnie rozdrobnić i spulchnić przez dodanie namoczonej bułki lub kaszy manny i ubitej piany z białka jajka. Masę budyniową przelewa się do specjalnych naczyń, które zanurza się we wrzącej wodzie i następnie gotuje.

Dieta po operacji wyrostka wyklucza stosowanie zasmażek do zupy z tłuszczu i mąki. Zupy można zagęścić mąką zmieszaną z wodą lub mąką z mlekiem. Warzywa należy przyrządzać na parze lub gotować w wodzie, nie można ich smażyć.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze