Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Dieta pomidorowa odchudza, ale jest również wskazana dla osób, które mają niski poziom potasu w organizmie, ponieważ pomidory to cenne źródło tego pierwiastka. Jest to lepszy i bardziej naturalny sposób uzupełnienia cennego składnika niż przyjmowanie suplementów. Ta dieta sprawdzi się również u osób z nadciśnieniem tętniczym i podwyższonym poziomem cholesterolu.

Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Wpływ na zdrowie diety pomidorowej

Oto, co dobrego znajduje się w pomidorach:

  • posiadają dużo witaminy C i witaminy E oraz likopenu,
  • likwidują niedobory potasu w organizmie,
  • działają regulująco na układ trawienny,
  • korzystnie wpływają na poziom cholesterolu,
  • rozkładają bakterie jelitowe,
  • po ich zjedzeniu szybko pojawia się uczucie sytości, a 100 g pomidorów to tylko 15 kcal

Przykładowy jadłospis

Dieta pomidorowa dostarcza organizmowi ok. 1000 kcal dziennie, można ją stosować maksymalnie przez 10 dni. Po tym czasie na wadze zobaczymy 2 kilogramy mniej. Trzeba pamiętać, by w czasie trwania kuracji nawadniać organizm przynajmniej 2 litrami płynów dziennie. Przepisy na dania podane w jadłospisie znajdują się na dole artykułu.

Pomidory. Oto ich cudowne właściwości

  • Dzień 1

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy, herbatnik.

Obiad: indyk duszony z kawałkami pomidorów, 1/3 torebki kaszy gryczanej, sałata z jogurtem.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: plasterki mozzarelli z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek.

  • Dzień 2

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, maślanka.

Drugie śniadanie: ryż na mleku z brzoskwiniami.

Obiad: stek w pomidorach.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy (pomidor malinowy zmiksowany z maślanką).

Kolacja: omlet po grecku.

  • Dzień 3

Śniadanie: 3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light, duży pomidor, zioła świeże lub suszone.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy z ziarnami zbóż.

Obiad: mintaj w sosie pomidorowym, 1/2 torebki ryżu gotowanego, surówka z kapusty kiszonej.

Podwieczorek: szklanka soku wielowarzywnego, krakers.

Kolacja: sałatka owocowa (mandarynka, kilka suszonych pomidorów, banan, świeże zioła).

  • Dzień 4

Śniadanie: 2 ruloniki chudej szynki z pastą jajeczno-pomidorową (pastę jajeczną przygotowujemy wg ulubionego przepisu, dodając do niej pomidory), twarożek ze szczypiorkiem.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: czerwony tuńczyk.

Kolacja: zapiekanka pomidorowa.

  • Dzień 5

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, jajecznica z pomidorem, sok wielowarzywny.

Drugie śniadanie: jogurt naturalny, herbatnik.

Obiad: makaron z kawałkami tuńczyka i sosem pomidorowym, sałata.

Podwieczorek: 30 g żurawiny kandyzowanej.

Kolacja: kromka pieczywa pełnoziarnistego, dowolna sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

  • Dzień 6

Śniadanie: szklanka mleka 2 proc., 2 łyżki muesli, 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.

Drugie śniadanie: gruszka, budyń cytrynowy.

Obiad: kurczak w pomidorach i jabłkach; udka kurczaka podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i krojone pomidory z puszki, całość dusimy.

Podwieczorek: sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).

Kolacja: pomidory faszerowane.

  • Dzień 7

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: makaron bolognese.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką pietruszki, napój pomidorowo-maślankowy.

Kolacja: danie prowansalskie.

Przepisy

Stek w pomidorach

Składniki: 150 g polędwicy wieprzowej, 2 duże pomidory, po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane ze skórki i pokrojone pomidory smażyć 5 minut na maśle orzechowym. Mięso obsypać solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić razem. Podawać z 2 łyżkami ryżu na sypko, zieloną sałatą, oliwkami i sosem winegret.

Czerwony tuńczyk

Składniki: szklanka wywaru z jarzyn, dzwonek tuńczyka (około 250 g), 1/2 czerwonej papryki, 2 pomidory, 1/2 pęczka oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta chilli.

Przygotowanie: rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Na łyżce oliwy usmażyć pokrojoną paprykę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Dusić, aż sos stanie się gęsty. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Rybę posolić i popieprzyć, usmażyć z obu stron na reszcie oliwy. Podawać z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Kurczak po włosku

Składniki: pierś kurczaka (150 g), cebula, 50 g mozzarelli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, łyżka octu balsamicznego, 4 listki świeżej szałwii, 1/2 puszki białej fasoli, łyżka siekanej bazylii, sól, pieprz.

Przygotowanie: mięso ponacinać, włożyć w nacięcia plastry mozzarelli i listki szałwii, posolić, popieprzyć, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dorzucić pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso, zalać sosem i zapiekać około 15 minut. Przed podaniem posypać bazylią, podawać z kuskusem i sałatką ze szpinaku.

Makaron bolognese

Składniki: 2 pomidory, 100 g mięsa mielonego z drobiu, ząbek czosnku, po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.

Przygotowanie: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mięso, smażyć 5 minut. Dorzucić pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Całość dusić jeszcze około 10 minut. Makaron (5 dag suchego) ugotować al dente, polać sosem, posypać kaparami, parmezanem i ziołami.

Omlet po grecku

Składniki: 20 g fety, 2 świeże pomidory i 3 kawałki suszonych pomidorów, mała cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego, łyżka wody mineralnej.

Przygotowanie: jajko wymieszać z wodą mineralną. Fetę pokruszyć, pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone – na cienkie paseczki. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę na oleju, dodać jajko. Całość posypać fetą, dodać pomidory, sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia jajek.

Zapiekanka pomidorowa

Składniki: duży pomidor, średni bakłażan, kilka listków bazylii, ząbek czosnku, 50 g mozzarelli.

Przygotowanie: bakłażana przekroić wzdłuż na pół, usunąć trochę miąższu, posolić. Po 5 minutach wytrzeć papierowym ręcznikiem i posmarować oliwą. Czosnek rozdrobnić. Zdjąć skórę z pomidora i pokroić go w kostkę. Na połówki bakłażana wyłożyć trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piec na grillu aż ser się rozpuści.

Pomidory z farszem

Składniki: 2 duże pomidory, jajo na twardo, 1/2 pęczka włoszczyzny, łyżka majonezu light, sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę warzywa ugotować na półtwardo. Przyprawić majonezem, solą i pieprzem. Ściąć wierzch pomidora, wyjąć miąższ, pokroić go i dodać do warzyw. Włożyć farsz do pomidorów. Udekorować jajkiem i natką. Inny farsz: wymieszać kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pieprzem.

Zupa krem z papryki i pomidora

Składniki: 2 szklanki bulionu, 100 g włoszczyzny, duży pomidor (200 g), papryka (200 g), sól, pieprz, 50 g jogurtu naturalnego 1,5 proc., zioła, 10 g drobnego makaronu domowego.

Przygotowanie: warzywa pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić. Dolać jogurt. Podawać z makaronem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka