Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś dla siebie. I słusznie, bo pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo.

Jednak kanapka z pomidorem zjedzona od czasu do czasu to stanowczo za mało, by móc w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi. Przekonamy cię, że warto jeść pomidory każdego dnia, do woli!

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat właściwości pomidorów

Zobacz także: Parlament Europejski dodał 11 nowych punktów do listy substancji rakotwórczych

Pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowoPomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo
Źródło zdjęć: © (123rf.com) Pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo
Aleksandra Miłosz

/ 5Zawierają silne przeciwutleniacze

Jeśli mowa o właściwościach pomidorów, zawsze na pierwszym miejscu pojawia się likopen. To substancja zaliczana do grupy karotenoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Co to oznacza w praktyce? To, że codzienne jedzenie pomidorów ustrzeże cię przed rozwojem wirusów i bakterii w twoim organizmie, a co za tym idzie, powstrzyma rozwój infekcji.

Żeby cieszyć się jeszcze większym działaniem likopenu, warto poddać pomidory obróbce termicznej. Przygotowanie z nich sosu, ketchupu, passaty czy soku pomidorowego zwiększy siłę przeciwutleniaczy. Jeden plasterek surowego pomidora zawiera 515 µg likopenu, a 2 łyżki passaty aż 13,8 tys. µg. Pamiętaj jednak, aby wybierać pomidory o jak najbardziej intensywnym czerwonym kolorze.

/ 5Zapobiegają rozwojowi raka

Oprócz likopenu, dużą rolę w ochronie przed rakiem odgrywa też beta-karoten
Oprócz likopenu, dużą rolę w ochronie przed rakiem odgrywa też beta-karoten © (123rf.com) Oprócz likopenu, dużą rolę w ochronie przed rakiem odgrywa też beta-karoten

Oprócz ochrony przed przeziębieniem i grypą, wysoka zawartość likopenu może uchronić nas także przed rozwojem nowotworu. Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, u osób których dieta bogata była w pomidory spożywane pod różnymi postaciami, ryzyko rozwoju raka trzustki było mniejsze o 31 proc. niż u osób, które nie jadły takich ilości pomidorów.

Oprócz likopenu, dużą rolę w ochronie przed rakiem odgrywa też beta-karoten. Według badania przeprowadzonego przez harvardzki Uniwersytet Medyczny, młodzi mężczyźni, którzy spożywali duże ilości tego składnika, byli lepiej chronieni przed rakiem prostaty niż pozostali.

Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat zespołu suchego oka

/ 5Poprawiają twój wzrok

Problemy z oczami to domena naszych czasów. Praca przed komputerem, zanieczyszczenia powietrza, wszechobecna klimatyzacja – to wszystko sprawia, że zaczynamy gorzej widzieć, nasze oczy wysychają, są podrażnione i łzawią. Okazuje się, że na te dolegliwości pomogą pomidory.

Każdy z nas w zależności od płci powinien każdego dnia przyjmować od 700 do 900 IU witaminy A. Jedna filiżanka pomidorów to prawie 1,5 tys. IU, co oznacza, że jeden pomidor jest w stanie zaspokoić twoje zapotrzebowanie w 50 proc. Ponadto wykazano też, że likopen, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.

/ 5Zapobiegają niedoborowi potasu

W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu, czyli 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik
W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu, czyli 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik © (123rf.com) W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu

Masz niedobór potasu? Sięgnij po pomidory. W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu, czyli 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Eksperyment przeprowadzony w 2009 r. badał grupę 5 tys. mężczyzn, którzy spożywali 4 tys. mg potasu na dobę.

Okazało się, że ryzyko powstania u nich kamieni nerkowych było o połowę mniejsze niż u osób, które dostarczały organizmowi mniej niż 2895 mg potasu na dobę. Dlaczego odpowiedni poziom potasu jest tak istotny? Ponieważ wspiera prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i łagodzi napięcie mięśni.

/ 5Poprawiają wygląd skóry

Jeśli chcesz cieszyć się gładką i promienną skórą, każdego dnia wypijaj przynajmniej szklankę soku pomidorowego
Jeśli chcesz cieszyć się gładką i promienną skórą, każdego dnia wypijaj przynajmniej szklankę soku pomidorowego © (123rf.com) Jeśli chcesz cieszyć się gładką i promienną skórą, każdego dnia wypijaj przynajmniej szklankę soku pomidorowego

Piękna skóra to marzenie każdego z nas. Niestety, warunki atmosferyczne, kosmetyki i niewłaściwa dieta sprawiają, że na twarzy pojawiają się wypryski, zmarszczki i przebarwienia. Kluczowe znaczenie w wyglądzie naszej skóry ma kolagen, który odpowiada za jej elastyczność, jędrność i właściwe nawilżenie. Odpowiedni poziom kolagenu w skórze zależy z kolei od witaminy C, a tej w pomidorach nie brakuje.

Witamina C chroni ponadto naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i spowodowanymi przez nie uszkodzeniami w postaci poparzeń i przebarwień. Jeśli chcesz cieszyć się gładką i promienną skórą, każdego dnia wypijaj przynajmniej szklankę soku pomidorowego.

Zobacz także: Objawy chorego serca, które bardzo często lekceważymy

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka