Muesli - składniki odżywcze, bogactwo zdrowych tłuszczów, przepisy
Muesli to śniadanie dla osób aktywnych, ze względu na zawartość wielu węglowodanów złożonych, które wykorzystywane będą w trakcie naszego wysiłku fizycznego. Muesli charakteryzuje się zawartością wielu składników odżywczych oraz mineralnych. Muesli zazwyczaj spożywa się na śniadanie. Zaletą muesli jest fakt, że jest to produkt nieprzetworzony.
W tym artykule:
Składniki odżywcze muesli
Pełne ziarna, z których powstaje muesli są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin a także składników mineralnych. Badania udowodniły, że substancje i minerały zawarte w muesli obniżają ryzyko wystąpienia raka czy chorób serca. Muesli produkuje się z surowych ziaren zbóż poddanych procesowi prasowania. Dzięki temu jest to produkt minimalnie przetworzony, który zachowuje wszystkie naturalne składniki odżywcze zbóż.
Muesli to przekąska, która idealnie nadaje się dla osób trenujących z wysoką intensywnością. Ziarna i zboża wchodzące w jego skład są doskonałym źródłem powoli spalanych węglowodanów, które zadbają o utrzymanie stabilnego poziomu energii podczas długotrwałych ćwiczeń i treningów. Muesli charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu przekąska ta nie podwyższa w znaczący sposób poziomu cukru we krwi.
Bogactwo zdrowych tłuszczów
Muesli najczęściej spożywa się z mlekiem, które bogate jest w białko. Dzięki temu, muesli na śniadanie oferuje nam nie tylko zawarte w zbożu składniki odżywcze, witaminy oraz błonnik, ale również pochodzące z mleka białko i tłuszcze. Muesli zawiera także orzechy i nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. Oprócz tego, znajdują się w nich także korzystne dla pracy mózgu oraz serca kwasy tłuszczowe omega-3.
Owsiane placuszki
Kwasy tłuszczowe zawarte w muesli pomogą nam zapobiec miażdżycy oraz zawałowi serca, a także obniżą poziom cholesterolu we krwi. Działanie muesli to także ochrona przed nowotworami i procesem starzenia się organizmu, ze względu na zawarte w orzechach i zbożach przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Nasiona zawarte w muesli zmniejszają także uczucie głodu, co szczególnie ważne jest dla osób będących na diecie.
Przepisy na muesli
Porcja muesli zwiera mnóstwo błonnika pokarmowego, który ma istotne znaczenie w perystaltyce jelit. Usprawnia przemianę materii i redukuje kłopoty z zaparciami. Jeśli masz problemy trawienne, początek dnia z muesli gwarantuje ci lepszą pracę układu pokarmowego.
Składniki:
- banan,
- jogurt naturalny,
- orzechy laskowe,
- migdały,
- siemię lniane,
- 2 łyżki otrąb pszennych.
Sposób przygotowania:
Banana pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać jogurtem naturalnym.
Muesli na śniadanie jest bardzo zdrowe. Orzechy laskowe stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E zwanej witaminą młodości. Siemię lniane jest naturalnym lekiem w chorobach żołądka.
Banany z kolei są szczególnie korzystne w niestrawności i chronią żołądek przed szkodliwym wpływem soku żołądkowego. Muesli to skarbnica węglowodanów, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Warto skusić się na tę niskokaloryczną przekąskę na powitanie dnia.
Ile kalorii ma domowe muesli
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 122 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 489 kcal | 597 kcal |
| Białko | 13,67 g | 16,68 g |
| Węglowodany | 53,9 g | 65,7 g |
| Cukier | 19,80 g | 24,2 g |
| Błonnik | 8,90 g | 10,86 g |
| Tłuszcz | 24,3 g | 29,7 g |
| Tłuszcze nasycone | 3,96 g | 4,83 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 10,95 g | 13,36 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 7,81 g | 9,53 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 1,20 mg | 1,46 mg |
| Równoważnik folianów | 84,0 µg | 102 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,55 mg | 0,67 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,35 mg | 0,43 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,74 mg | 3,34 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,75 mg | 0,92 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,37 mg | 0,45 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 84,0 µg | 102 µg |
| Witamina B4 - cholina | 49,2 mg | 60,0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 19,00 i.u. | 23,2 i.u. |
| Witamina A | 1,00 µg RAE | 1,22 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 11,00 µg | 13,42 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 137 µg | 167 µg |
| Witamina E | 11,10 mg | 13,54 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 5,30 µg | 6,47 µg |
| Wapń | 76,0 mg | 92,7 mg |
| Żelazo | 3,95 mg | 4,82 mg |
| Magnez | 168 mg | 205 mg |
| Fosfor | 431 mg | 526 mg |
| Potas | 539 mg | 658 mg |
| Sód | 26,0 mg | 31,7 mg |
| Cynk | 4,17 mg | 5,09 mg |
| Miedź | 0,65 mg | 0,79 mg |
| Mangan | 4,00 mg | 4,88 mg |
| Selen | 25,4 µg | 31,0 µg |
| Woda | 5,84 g | 7,13 g |
Źródła
- Planet, L. The World's Best Brunches: Where to Find Them and How to Make Them
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.