Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta trzustkowa - schorzenia trzustki, etapy diety

Avatar placeholder
23.05.2023 17:11
Dieta trzustkowa - schorzenia trzustki, etapy diety
Dieta trzustkowa - schorzenia trzustki, etapy diety

Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan zapalny trzustki zagraża życiu, dlatego też wymaga często hospitalizacji oraz stosowania specjalnej diety nieobciążającej tego narządu. Zalecane przez specjalistów menu warto również stosować w ramach profilaktyki.

spis treści

1. Schorzenia trzustki

Trzustka w organizmie pełni ważne funkcje - wydziela enzymy, które w jelicie cienkim trawią białka, węglowodany i tłuszcze. Ponadto wytwarza hormony ( insulinę i glukagon), które regulują poziom glukozy we krwi.

Wyróżnia się dwa rodzaje zapalenia trzustki - ostre i przewlekłe. Ostre zapalenie trzustki jest procesem odwracalnym. Jednakże toczący się stan zapalny może występować w postaci łagodnej obrzękowej, a także krwotocznej i ropnej oraz martwiczej. Podczas zapalenia trzustki mogą występować schorzenia innych narządów.

Do głównych przyczyn stanu zapalnego trzustki zaliczane są:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • schorzenia dróg żółciowych,
  • zakażenia bakteryjne i wirusowe,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • przyjmowanie leków.

Do objawów ostrego zapalenia trzustki należą:

  • silny ból nadbrzusza promieniujący w lewo lub do kręgosłupa,
  • nudności,
  • obfite wymioty,
  • wzdęcia,
  • przyspieszenie tętna,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zaburzenia świadomości,
  • zmniejszenie wydalania moczu lub bezmocz.

W schorzeniach trzustki istotną rolę w procesie leczenia odgrywa odpowiednia dieta.

2. Etapy diety trzustkowej

Dieta trzustkowa składa się z czterech etapów. Pierwszy etap polega na nieprzyjmowaniu żadnego posiłku przez 24 godziny, a więc stosowana jest dobowa głodówka.

Następnie można posilić się sucharkami, kiełkami ryżu, płatkami owsianymi, popijając gorzką herbatą.

Druga faza diety trzustkowej to spożywanie wyłącznie produktów zawierających duże ilości białka, a małe ilości tłuszczu, np. chudego sera, chudej ryby.

W trzecim etapie diety trzustkowej dozwolone jest przyjmowanie pszennego pieczywa, gotowanych ziemniaków, warzyw, masła lub margaryny w codziennym jadłospisie. W tym etapie jadłospis wzbogaca się także o chude wędliny, mięsa czy sery.

Czwarta – ostatnia faza diety trzustkowej, polega na stosowaniu diety łatwostrawnej, niskotłuszczowej.

Dietę trzustkową warto stosować przez całt miesiąc. Każdy z etapów powinien trwać tydzień.

Dieta w chorobach trzustki – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobach trzustki – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane

Dieta w chorobach trzustki jest jednym z ważniejszych elementów procesu leczenia. Sprowadza się do zmniejszenia

przeczytaj artykuł

 

Dieta trzustkowa u chorych po ostrym zapaleniu trzustki powinna być rozszerzana stopniowo. Poszczególne produkty spożywcze, potrawy oraz techniki przyrządzania potraw należy wprowadzać etapami.

Dieta trzustkowa powinna być łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza nasycone. Źródło tłuszczu stanowią: masło, śmietanka, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), żółtko jaj.

Potrawy podaje się gotowane w wodzie lub na parze, stopniowo wprowadza się pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie, a także duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu. Nie wolno spożywać potraw smażonych, grillowanych, wędzonych oraz mięs z rożna. Do zagęszczania zup i sosów stosuje się zawiesinę z mąki i wody lub mleka. Nie wolno stosować zasmażek.

Produkty i potrawy wskazane na diecie trzustkowej:

  • pieczywo pszenne, jasne, czerstwe,
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, kuskus),
  • ryż, drobne makarony z niską zawartością jaj,
  • ziemniaki gotowane, purée,
  • warzywa: marchew, pietruszka, seler, szparagi, dynia, szpinak, buraki, pomidory bez skórki,
  • owoce: jabłka, brzoskwinie, morele, winogrona bez pestek, truskawki, maliny,
  • mleko 1,5 proc., chudy twaróg,
  • białko jaja, natomiast całe jajko jeden raz w tygodniu,
  • gotowane lub pieczone ryby (dorsz, morszczuk),
  • gotowany indyk lub pierś z kurczaka, królik, cielęcina,
  • masło, śmietanka,
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
  • dżemy.

Do przypraw i ziół, które można stosować po zapaleniu trzustki należą: sok z cytryny, sól, cukier, wanilia, cynamon, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek.

Następny artykuł: Diety dla chorych
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze