Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub cukrzycę, u narażonych na stres. Może spotkać wielu z nas. Dieta w miażdżycy kojarzy się z niejedzeniem jaj i smalcu. Czy aby na pewno jest to prawdą?

Dieta w miażdżycyDieta w miażdżycy

Na czym polega miażdżyca naczyń?

Miażdżyca jest chorobą, która polega na zwyrodnieniowych zmianach w błonie środkowej i wewnętrznej tętnic – w aorcie, tętnicach mózgowych i wieńcowych. Blaszka miażdżycowa rozwija się przez lipoproteiny. Dochodzi do zwłóknienia tętnic, wapniowych nacieczy i powstania skrzepu, który zatyka światło tętnicy. W ten sposób stopniowo zwężają się naczynia. Przez wiele lat nie odczuwamy tego. I często nie mamy na to również wpływu. Dużą rolę w rozwoju miażdżycy mają uwarunkowania genetyczne. Jeśli ktoś w naszej rodzinie zmarł z powodu choroby wieńcowej, to ryzyko zachorowania wzrasta tak, jakbyśmy palili papierosy. Jednak są również czynniki, na które mamy wpływ: prawidłowa dieta i aktywność fizyczna. Miażdżyca może dotyczyć wielu naczyń: wieńcowych, tętnic mózgowych, nerkowych, kończyn dolnych, tętnicy głównej. Najpoważniejszym, a zarazem najczęstszym powikłaniem miażdżycy jest zawał serca. W Polsce zapada na niego co roku 100 tys. osób.

Czynniki ryzyka miażdżycy

Czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę:

  • genetyczne – choroba niedokrwienna serca, zaburzenia DNA;
  • biochemiczne – nadmiar fibrynogenu, przerost lewej komory serca, białkomocz, komórkowa insulinooporność, upośledzona tolerancja glukozy, hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, zwiększona aktywność płytek;
  • środowiskowe – otyłość, choroba alkoholowa, palenie papierosów, brak ruchu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, przewlekły stres;
  • pozostałe – osoby powyżej 35. roku życia, mężczyźni.

Nieprawidłowe odżywianie jest również jednym z czynników zagrożenia miażdżycą:

  • niedobór błonnika,
  • niedobór witamin A, C, E, beta-karotenu,
  • niedobór żelaza, miedzi, magnezu, selenu, chromu,
  • zbyt duża ilość spożywanego cholesterolu – powyżej 300 mg/dobę,
  • zbyt dużo tłuszczów w diecie,
  • zbyt energetyczna dieta,
  • zjadanie głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Przyczyny miażdżycy

Jednym z czynników powodujących miażdżycę jest cholesterol. Jego stężenie we krwi jest większe u starszych osób, mężczyzn, nieaktywnych fizycznie, jedzących pokarmy wysokoenergetyczne. Cholesterol powiązany z białkami w osoczu krwi tworzy lipoproteiny. Rozróżniamy cholesterol dobry i zły.

Dobry cholesterol HDL – lipoproteiny wysysają nadmiar cholesterolu i przenoszą go do wątroby, gdzie ulega degradacji. HDL jest niższy u osób otyłych, przy diecie bogatej w węglowodany, u osób palących. Wyższe stężenie dobrego cholesterolu pojawia się u osób, które rzucają palenie, zwiększają aktywność fizyczną, zmniejszają spożycie alkoholu.

Zły cholesterol LDL – lipoproteiny o małej gęstości przenoszą cholesterol z wątroby do tkanek.

Trójglicerydy powstają w wątrobie z kwasów tłuszczowych. Jest ich dużo, gdy mamy tłustą dietę. Ułatwiają tworzenie zakrzepów krwi, które zatykają naczynia krwionośne i powodują zawał. Stężenie trójglicerydów w organizmie zwiększa alkohol, węglowodany, otyłość i nadmierne jedzenie. Zmniejszają je wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, chudnięcie, mniej alkoholu i cukrów prostych.

Dieta stosowana w miażdżycy

Celem diety w miażdżycy jest utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczanie organizmowi odżywczych produktów. Tłuszcze powinny pokrywać maksymalnie 15–30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Generalnie należy ograniczać spożycie smalcu, słoniny, masła, tłuszczów z mięsa i serów żółtych. Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego należy unikać masła kakaowego, oleju kokosowego i palmowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, złego LDL w surowicy, zmniejszają skłonności do zakrzepów, ale nie zwiększają stężenia trójglicerydów, występują w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, margarynie;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zapobiegają arytmii serca, hamują powstawanie zakrzepów, zmniejszają stężenie trójglicerydów w surowicy, występują w oleju rzepakowym, lnianym, oleju z ryb morskich, orzeszkach ziemnych i włoskich.

Zaleca się spożywanie około 1-2 g czystych kwasów na dobę. Warto pamiętać, że łatwo ulegają one utlenieniu i tracą swoje wartości.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stężenie cholesterolu. Występują w oliwie z oliwek, awokado, oleju rzepakowym. Dziennie powinny pokrywać 10% zapotrzebowania energetycznego.

W diecie dla chorych na miażdżycę można jeść mięso. Należy wybierać chude kawałki, zjadać małe porcje i ograniczyć żywność bogatą w tłuszcz. Dozwolone są ryby, drób bez skórki, należy usuwać widoczny tłuszcz i skórę, gotować na parze, piec, dusić lub grillować. Węglowodany powinny stanowić 60% wartości energetycznej diety. Cukry proste powinny być ograniczone. Należy unikać słodyczy, napojów słodzonych, jasnego pieczywa. Błonnik pokarmowy jest zalecany, więc warto jeść produkty z nieprzetworzonego ziarna. 12% dziennego zapotrzebowania to białko. Powinno pochodzić z chudych ryb, wędlin, mleka i produktów mlecznych.

Naturalne środki przeciwmiażdżycowe

Flawonoidy występują w roślinach jako barwniki i chronią je przed szkodliwymi czynnikami. Badania wykazują, że działanie antymiażdżycowe mają: grejpfrut, cebula, karczochy, czerwone winogrona, czarna i zielona herbata, kora wierzby, pomidory, kakao i czekolada, głóg. Pamiętajmy, by spożywać je w umiarkowanej ilości.

Miażdżyca jest chorobą, której lepiej zapobiegać. Warto pomyśleć o tym wcześniej. Rzucić palenie, pić mniej alkoholu, zwiększyć swoją aktywność fizyczną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka