Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dieta zasadowa - zasady, produkty żywnościowe

Avatar placeholder
01.04.2021 12:04
Dieta zasadowa - zasady, produkty żywnościowe
Dieta zasadowa - zasady, produkty żywnościowe

Dieta zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu. Zapobiega groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Produkty alkaliczne powinny na dobre zagościć w naszej codziennej diecie. Jakie to produkty i jaki jest ich wpływ na nasz organizm? Żywność zasadowa to przede wszystkim warzywa i owoce, oleje roślinne, orzechy i woda.

spis treści

1. Co to jest dieta zasadowa?

Przejście od żywności kwasowej (mięso, mleko i produkty mleczne, cukier, alkohol, kofeina itd.) do zasadowej odbywa się w różny sposób w zależności od osoby i może trwać dłużej lub krócej. Dieta zasadowa, inaczej dieta alkaliczna, powinna być wprowadzana stopniowo. Głównym celem diety zasadowej powinna być stała zmiana nawyków żywieniowych. Wyjątek stanowią osoby chore, u których zalecana jest drastyczna zmiana diety.

To musisz wiedzieć

2. Produkty żywnościowe

2.1. Warzywa w diecie zasadowej

  • Zielone warzywa są bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów, mają silne działanie alkalizujące.
  • Warzywa powinny być spożywane na surowo lub ewentualnie gotowane na parze.
  • Nie należy gotować pomidorów, ponieważ stają się wtedy kwasowe.
  • Soki warzywne mają silne działanie alkalizujące (oprócz soków z marchwi, które są bardzo słodkie).
  • Warzywa bogate w węglowodany (ziemniaki, dynie itd.) nie powinny być spożywane częściej niż trzy razy w tygodniu (podczas ich przyswajania przez organizm wytwarzane są kwasy).
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2.2. Owoce w dieci

  • W diecie zasadowej zalecane jest spożywanie wszystkich owoców w formie surowej.
  • Najbardziej alkaliczne są grejpfruty i cytryny (pomimo ich kwaśnego smaku).
  • Najlepiej jest spożywać owoce miedzy posiłkami.
  • Soki owocowe powinny być przygotowywane w domu, należy unikać gotowych soków ze względu na dużą zawartość cukru.

2.3. Kiełki

  • Kiełki) zawierają ogromne ilości witamin i minerałów.
  • Kiełki mają silne działanie alkalizujące - kiełkowanie zmniejsza ilość kwasu fitynowego w nasionach, zwiększając tym samym zasadowość.
  • Najczęściej stosowane są: kiełki fasoli mung, kiełki lucerny i kiełki soczewicy.

2.4. Nasiona roślin oleistych

  • Migdały (najbardziej alkaliczne), orzechy laskowe, ziarna słonecznika i dyni.
  • Wszystkie nasiona roślin oleistych, oprócz migdałów, należy przed spożyciem namoczyć, dzięki temu zwiększa się ich zasadowość.

2.5. Soja

Soję można spożywać pod wieloma postaciami:

  • kiełki soi,
  • tofu - bardzo dobre źródło białka,
  • desery na bazie soi - jogurty lub desery sojowe, które mogą zastąpić produkty mleczne,
  • mleko sojowe (uwaga, żeby nie było słodzone).

2.6. Dieta zasadowa - zdrowe tłuszcze

Około 20% kalorii powinno pochodzić z dobrych tłuszczów. Źródła dobrych tłuszczy to:

  • awokado,
  • nasiona roślin oleistych,
  • oleje tłoczone na zimno - należy unikać podgrzewania takich olejów, najlepiej stosować je do sałatek lub dodawać już po gotowaniu.

Produkty alkalizujące organizm powinny stanowić 75-80% codziennej diety. Zapewnia to utrzymanie odpowiedniego poziomu pH w organizmie. Dieta zasadowa sprzyja zachowaniu dobrej kondycji i dobrego samopoczucia oraz zapobiega ryzyku chorób nowotworowych, chorób serca i otyłości.

Następny artykuł: Jak zapobiegać nowotworom?
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze