Dieta zasadowa - zasady, produkty żywnościowe
Dieta zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu. Zapobiega groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Produkty alkaliczne powinny na dobre zagościć w naszej codziennej diecie. Jakie to produkty i jaki jest ich wpływ na nasz organizm? Żywność zasadowa to przede wszystkim warzywa i owoce, oleje roślinne, orzechy i woda.
1. Co to jest dieta zasadowa?
Przejście od żywności kwasowej (mięso, mleko i produkty mleczne, cukier, alkohol, kofeina itd.) do zasadowej odbywa się w różny sposób w zależności od osoby i może trwać dłużej lub krócej. Dieta zasadowa, inaczej dieta alkaliczna, powinna być wprowadzana stopniowo. Głównym celem diety zasadowej powinna być stała zmiana nawyków żywieniowych. Wyjątek stanowią osoby chore, u których zalecana jest drastyczna zmiana diety.
To musisz wiedzieć
2. Produkty żywnościowe
2.1. Warzywa w diecie zasadowej
- Zielone warzywa są bogatym źródłem soli mineralnych i mikroelementów, mają silne działanie alkalizujące.
- Warzywa powinny być spożywane na surowo lub ewentualnie gotowane na parze.
- Nie należy gotować pomidorów, ponieważ stają się wtedy kwasowe.
- Soki warzywne mają silne działanie alkalizujące (oprócz soków z marchwi, które są bardzo słodkie).
- Warzywa bogate w węglowodany (ziemniaki, dynie itd.) nie powinny być spożywane częściej niż trzy razy w tygodniu (podczas ich przyswajania przez organizm wytwarzane są kwasy).
2.2. Owoce w dieci
- W diecie zasadowej zalecane jest spożywanie wszystkich owoców w formie surowej.
- Najbardziej alkaliczne są grejpfruty i cytryny (pomimo ich kwaśnego smaku).
- Najlepiej jest spożywać owoce miedzy posiłkami.
- Soki owocowe powinny być przygotowywane w domu, należy unikać gotowych soków ze względu na dużą zawartość cukru.
2.3. Kiełki
- Kiełki) zawierają ogromne ilości witamin i minerałów.
- Kiełki mają silne działanie alkalizujące - kiełkowanie zmniejsza ilość kwasu fitynowego w nasionach, zwiększając tym samym zasadowość.
- Najczęściej stosowane są: kiełki fasoli mung, kiełki lucerny i kiełki soczewicy.
2.4. Nasiona roślin oleistych
- Migdały (najbardziej alkaliczne), orzechy laskowe, ziarna słonecznika i dyni.
- Wszystkie nasiona roślin oleistych, oprócz migdałów, należy przed spożyciem namoczyć, dzięki temu zwiększa się ich zasadowość.
2.5. Soja
Soję można spożywać pod wieloma postaciami:
- kiełki soi,
- tofu - bardzo dobre źródło białka,
- desery na bazie soi - jogurty lub desery sojowe, które mogą zastąpić produkty mleczne,
- mleko sojowe (uwaga, żeby nie było słodzone).
2.6. Dieta zasadowa - zdrowe tłuszcze
Około 20% kalorii powinno pochodzić z dobrych tłuszczów. Źródła dobrych tłuszczy to:
- awokado,
- nasiona roślin oleistych,
- oleje tłoczone na zimno - należy unikać podgrzewania takich olejów, najlepiej stosować je do sałatek lub dodawać już po gotowaniu.
Produkty alkalizujące organizm powinny stanowić 75-80% codziennej diety. Zapewnia to utrzymanie odpowiedniego poziomu pH w organizmie. Dieta zasadowa sprzyja zachowaniu dobrej kondycji i dobrego samopoczucia oraz zapobiega ryzyku chorób nowotworowych, chorób serca i otyłości.