Diety dla alergików

Diety dla alergików w dużej mierze opierają się na eliminacji z jadłospisu produktu, który wywołuje reakcję alergiczną. W większości przypadków alergię pokarmową wywołują następujące produkty: mleko, jaja, pszenica, soja, orzechy, owoce morza, ryby i pomidory. Są to popularne składniki wielu dań i gotowych produktów, dlatego dieta alergika może być niełatwa do zastosowania. Jest ona jednak koniecznością. U osoby uczulonej na dany rodzaj pokarmu, po spożyciu nawet niewielkiej ilości alergenu może wystąpić wstrząs anafilaktyczy. Jest to stan zagrażający życiu. Reakcja alergiczna może mieć różną postać i pojawić się nawet po kilkunastu godzinach od kontaktu z alergenem.

Diety dla alergikówDiety dla alergików
Źródło zdjęć: © iStock

Alergia na mleko

Jedną z najczęściej spotykanych i najpowszechniejszych alergii jest alergia na mleko krowie. Pojawia się ona najczęściej u małych dzieci karmionych butelką, choć nie jest to regułą, bo może wystąpić także u maluszków karmionych mlekiem matki. Alergia na białko mleko charakteryzuje się zazwyczaj następującymi objawami:

  • szorstką skórą i zaczerwienionymi policzkami,
  • silną ciemieniuchą u najmłodszych dzieci,
  • wysypką w zgięciach łokciowych i kolanowych oraz pękaniem płatków ucha,
  • kolką, wymiotami, brakiem apetytu,
  • biegunką i wodnistymi stolcami (czasem z domieszką śluzu lub krwi),
  • chronicznym katarem, dusznością krtaniową lub oskrzelową, suchym kaszlem,
  • częstymi zapaleniami ucha.

Alergia na mleko często oznacza, że dziecko uczulone jest także na:

  • wszystkie przetwory mleczne, czyli np. kefir, maślankę, jogurty, twarożki,
  • wyroby cukiernicze, np. ciasteczka, czekolady, batoniki, cukierki;
  • różne mrożone półprodukty, np. mrożone pierogi z serem.

Odpowiednia dieta przy alergii na mleko wymaga dostarczania organizmowi produktów, które będą zastępowały białko obecne w krowim mleku. Dlatego też młodszym dzieciom zaleca się podawanie mieszanek mlecznych zawierających hydrolizat białek kazeiny lub białek serwatkowych albo hipoalergicznych mieszanek mlekozastępczych o obniżonych właściwościach antygenowych (dla dzieci, które są zagrożone alergią). Starszym natomiast powinno podawać się mleko sojowe lub kozie (o ile nie są na nie uczulone), jaja, pieczywo, kasze i rośliny strączkowe. Niedobory wapnia spowodowane alergią na mleko można uzupełniać poprzez spożywanie innych produktów bogatych w wapń, czyli sardynki, fasolę, groch, soję, pietruszkę, kapustę, brokuły lub poprzez suplementację diety.

Czasem u dzieci pojawiają się także objawy podobne do alergii na białko mleka krowiego, choć są one wywołane przez nietolerancję laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. W takim przypadku konieczna jest również dieta bezmleczna, bo tylko w ten sposób można uchronić dziecko przed dokuczliwymi objawami alergii.

Alergia na gluten

Gluten jest to białko roślinne, które występuje w czterech najpopularniejszych w naszym kraju zbożach, czyli pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. W praktyce oznacza to, że alergia na gluten uniemożliwia spożywanie produktów zbożowych, takich jak: chleby, bułki, wyroby cukiernicze, płatki, kasze jęczmienne, a także szereg innych produktów, które go zawierają, wśród których można wymienić:

  • wyroby garmażeryjne;
  • panierowane półprodukty;
  • kaszankę, pasztetową, parówki, mielonki, pasztety;
  • zupy i sosy w proszku;
  • wyroby zawierające słód i ekstrakt słodowy.

Alergia na gluten nie jest jednak „wyrokiem żywieniowym”, ponieważ na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów, które nie zawierają tego składnika. Przepisy diety bezglutenowej pozwalają na przyrządzanie potraw z produktów takich, jak:

  • mąki, skrobie, kasze, makarony i płatki przyrządzone z ryżu lub kukurydzy;
  • mąki i kasze jaglane oraz gryczane;
  • makarony i mąki sojowe;
  • mąka ziemniaczana;
  • mąka niskobiałkowa i bezglutenowa.

Niestety, gluten obecny jest w wielu produktach spożywczych i nie na wszystkich opakowaniach znajdujemy o tym informację. Dlatego warto zaopatrywać się w żywność w sklepach sprawdzonych i dobrze nam znanych. Wszystkie produkty bezglutenowe powinny mieć na opakowaniu wyraźny znak przekreślonego kłosa. Dieta bezglutenowa zawiera także niewielkie ilości błonnika, dlatego z ewentualnymi zaparciami należy walczyć poprzez spożywanie większej ilości warzyw, owoców, kaszy gryczanej i jaglanej, a zmniejszanie ilości ryżu w diecie.

Dieta przy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa wymaga zastosowania odpowiedniej diety. Zazwyczaj określa się ją jako dietę eliminacyjną, polegającą na usunięciu z jadłospisu produktu, który powoduje alergię. Jeśli jednak alergia pokarmowa nie została dokładnie zdiagnozowana i nie wiadomo, który z alergenów jest przyczyną uczulenia, należy zastosować tzw. dietę rotacyjną, polegającą na spożywaniu danej grupy produktów bądź produktu spożywczego tylko w pierwszym dniu cyklu i powstrzymanie się od jego konsumpcji aż do pierwszego dnia kolejnego cyklu, który trwa od 4 do 6 dni. Pozwala ona na złagodzenie reakcji alergiczno-immunologicznych, które wynikają z rotacji produktów żywnościowych. Ponadto redukuje ryzyko rozwoju nowej alergii pokarmowej.

Grupy produktów powstają zazwyczaj na bazie pokrewieństwa gatunkowego (roślinnego czy zwierzęcego), ponieważ posiadają one zazwyczaj podobne alergeny i powodują zbliżone do siebie reakcje alergiczne. W praktyce oznacza to, że u osób uczulonych na brzoskwinię istnieje duże prawdopodobieństwo alergii na morele, migdały czy maliny. Przy cyklu 4-dniowym, produkty z tej samej rodziny mogą być spożywane tylko w danym dniu, a następnie - dopiero 4 dni później. Można je łączyć w jednym posiłku, jeśli wcześniej okazało się, że nie powodują reakcji alergicznych organizmu. Ułożenie diety rotacyjnej jest stosunkowo trudne, dlatego zaleca się, by przynajmniej w początkowym okresie konsultować ją z dietetykiem.

Alergia pokarmowa pojawia się najczęściej w wieku niemowlęcym i dziecięcym i może zapowiadać inne problemy uczuleniowe w przyszłości. Na szczęście, w wielu przypadkach możliwe jest skuteczne leczenie alergii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka