Dieta obfitująca w mięso może mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. Nowe badanie

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Connecticut sugerują, że osoby, których dieta obfituje w mięso, mogą być bardziej narażone na zachorowanie na stwardnienie rozsiane (SM). SM to choroba autoimmunologiczna, polegająca na nieprawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Nie jest jasne, jakie są jej przyczyny, ale coraz więcej wskazuje na to, że znaczącą rolę mogą odgrywać bakterie jelitowe.

Diety obfitujące w mięso mogą mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. BadaniaDiety obfitujące w mięso mogą mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. Badania
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Gałązkiewicz

Dieta a stwardnienie rozsiane

Aby dowiedzieć się więcej o wzajemnym oddziaływaniu diety, bakterii jelitowych, układu odpornościowego i SM, naukowcy przebadali 25 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym i 24 osoby bez tej choroby.

- Znaleźliśmy wiele bakterii jelitowych, które mogą być związane ze stwardnieniem rozsianym i stopniem niepełnosprawności pacjentów z SM – powiedział autor badania dr Yanjiao Zhou, adiunkt medycyny w UConn Health School of Medicine w Farmington w stanie Connecticut.

- Znaleźliśmy również zwiększoną liczbę markerów autoimmunologicznych i charakterystycznych metabolitów w SM. Najbardziej interesujące jest to, jak te systemy łączą się ze sobą i jaki wpływ ma na nie dieta – powiedział Zhou.

Prof. Zajkowska o twindemii

Według raportu opublikowanego w czasopiśmie "EBioMedicine" spożywanie większej ilości mięsa, niższy poziom niektórych bakterii w jelitach i większa liczba komórek odpornościowych we krwi były związane ze stwardnieniem rozsianym.

Obraz
© East News

Znaczenie bakterii jelitowych

Wyższe spożycie mięsa, które stwierdzono u pacjentów z SM, było związane z niższym poziomem Bacteroides thetaiotaomicron w jelitach – bakterii biorącej udział w trawieniu węglowodanów. Zdaniem naukowców zależności między bakteriami jelitowymi a układem odpornościowym mogą przyczyniać się do ataków autoimmunologicznych na układ nerwowy u pacjentów z SM.

Według autorki badania, dr Laury Piccio, profesor nadzwyczajnej neurologii na Uniwersytecie w Sydney, opisywane badanie jest pierwszym badaniem "wykorzystującym zintegrowane podejście do analizy wzajemnych zależności między dietą, mikrobiomem jelitowym, układem odpornościowym i metabolizmem oraz ich wkładu w rozwój SM".

Autorzy podkreślają, że konieczne jest rozszerzenie badań o większą liczbę osób, w tym pacjentów z cięższą postacią SM. Celem jest lepsze poznanie interakcji diety, bakterii jelitowych i układu odpornościowego w SM, aby zapobiegać chorobie lub łagodzić jej objawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka