Difosforany (E 450) - zastosowanie, produkty, wpływ na zdrowie

Difosforany (E 450) to grupa dodatków do żywności, które można spotkać w proszku do pieczenia, gotowych sosach, drożdżówkach, ciastkach czy wędlinie. Difosforany pozytywnie wpływają na smak i wygląd produktów, są też powszechnie używane w przemyśle. Czy spożywanie E 450 jest bezpieczne?

Difosforany (E 450) mogą znajdować się w lodach.Difosforany (E 450) mogą znajdować się w lodach.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Czym są difosforany?

Difosforany (E 450) to dodatki do żywności o szerokim zakresie użycia. Są pozyskiwane laboratoryjnie z kwasu fosforowego i węglanów. Są dodawane do produktów pod następującymi nazwami:

  • E 450 (i) – difosforan disodowy,
  • E 450 (ii) – difosforan trisodowy,
  • E 450 (iii) – difosforan tetrasodowy,
  • E 450 (v) – difosforan tetrapotasowy,
  • E 450 (vi) – difosforan diwapniowy,
  • E 450 (vii) – difosforan diwodoro-difosforanu wapnia.

Difosforany mogą pełnić kilka różnych funkcji, mogą być użyte jako regulatory kwasowości, emulgatory, przeciwutleniacze, spulchniacze czy stabilizatory.

W jakich produktach znajdują się difosforany?

  • sery topione,
  • mielonki,
  • wędliny,
  • kiełbaski,
  • parówki,
  • przetwory rybne,
  • proszek do pieczenia,
  • mrożone frytki,
  • mieszanki do wypieku ciast,
  • kakao instant,
  • lody,
  • napoje w proszku,
  • zupy w proszku,
  • pączki,
  • drożdżówki,
  • ciastka,
  • gotowe sosy,
  • chipsy.

Difosforany są dodawane do produktów przetworzonych, ale naturalnie występują również w ziemniakach, chlebie, rybach, jajkach i produktach mlecznych.

Zastosowanie difosforanów

E 450 trafiają do żywności z kilku powodów. Przede wszystkim wydłużają termin ważności i zatrzymują wodę, dzięki czemu wzrasta waga końcowa produktu. Dodatkowo ograniczają rozwój drobnoustrojów, pozytywnie wpływają na wygląd i smak.

Zawartość difosforanów w wędlinie można rozpoznać na podstawie niewielkich dziurek na powierzchni mięsa, a także wypływania dużej ilości płynu.

Difosforany redukują ryzyko zbrylenia produktów sypkich, mogą też trafić do produktów dla dzieci, jako suplementy wapnia, magnezu czy żelaza.

Difosforany mają również zastosowanie w przemyśle. Usuwają kamień i osad, są wykorzystywane do produkcji tworzyw sztucznych oraz przy obróbce metali i tkanin. Są stosowane także jako odczynniki laboratoryjne w przemyśle chemicznym, do oczyszczania ścieków oraz uzdatniania wody przemysłowej.

Wpływ E 450 na zdrowie

Bezpieczna dzienna dawka difosforanów wynosi 40 mg na kilogram masy ciała. Sole E 450 zgodnie z Rozporządzeniem Unii Europejskiej są bezpieczne dla organizmu, o ile nie dochodzi do przedawkowania.

Niestety poza produktami przetworzonymi, difosforany są obecnie również w ziemniakach, rybach czy jajkach. Zbyt duża ilość E 450 prowadzi do hiperfosfatemii, która przyczynia się do rozwoju schorzeń, takich jak:

  • osteoporoza,
  • choroby sercowo-naczyniowe,
  • nadpobudliwość,
  • kamica moczowa,
  • choroby układu moczowego.

Powszechnie difosforany są uznawane za bezpieczne, ale bardzo łatwo przekroczyć ich bezpieczną ilość. Warto zwracać uwagę na skład produktów, unikać tych przetworzonych i jak największą ilość potraw przygotowywać samodzielnie w domu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka