Konserwanty – plusy i minusy

Szkodliwość konserwantów – przede wszystkim z uwagi na ich niewielkie ilości dodawane do żywności – jest minimalna, o ile w ogóle występuje. O tym, czy powinniśmy bać się konserwantów, opowiada prof. dr hab. nauk farmaceutycznych Irena Kozakiewicz.

Konserwanty w żywności i lekachKonserwanty w żywności i lekach
Źródło zdjęć: © 123rf

Wit Romanowski: Ludzie obawiają się konserwantów...

Prof. dr hab. Irena Kozakiewicz: Rzeczywiście. Jest to strach dość powszechny, nie zawsze jednak uzasadniony.

Dlaczego?

Bo konserwanty nie zostały wynalezione po to, żeby straszyć ludzi, lecz żeby im służyć.

W jaki sposób konserwanty mogą być ludziom pomocne?

Mówiąc najkrócej, konserwanty przedłużają trwałość żywności. Oznacza to, że gdybyśmy ich nie zastosowali, żywność uległaby szybkiej degradacji.

Konserwanty przyniosła zatem cywilizacja techniczna...

Niekoniecznie. Konserwanty były już używane od dawien dawna. Między innymi dlatego żywność poddawano wędzeniu, soleniu, peklowaniu, marynowaniu. Oprócz walorów smakowych, każdy z tych procesów służył przedłużeniu trwałości żywności i powodował, iż było możliwe robienie zapasów w czasach, gdy nie było ani lodówek ani zamrażarek. Temu samemu celowi służyło przyprawianie żywności tak zwanymi korzeniami, których pozyskanie stanowiło jeden z głównych motorów napędowych wielkich odkryć geograficznych. Na tym przykładzie widać najlepiej, od jak dawna problem konserwowania żywności nękał ludzkość i na ile był to problem żywotny...

Zobacz także:

Jednak używanie do konserwacji gałki muszkatołowej i benzeosanu sodu to dwa całkiem różne problemy...

I tak, i nie. Problem przede wszystkim dotyczy dawki. Współczesne konserwanty używane są w ilościach śladowych, bardzo niewielkich. Zwykle są to substancje, które organizm bardzo łatwo wydala lub szybko rozkłada. Natomiast konserwanty naturalne w postaci przypraw, należało stosować w ilościach dość pokaźnych, co dla organizmu na pewno nie pozostawało obojętne.

Gdyby nie konserwanty chemiczne, znacznie częściej słyszelibyśmy pewnie o zatruciach pokarmowych...

Na pewno. W tym sensie konserwanty są wielkim dobrodziejstwem. Ich stosowanie także znacznie obniża cenę. Możliwe jest bowiem wytwarzanie długich serii danego produktu.

W moim przekonaniu korzyści zdecydowanie przeważają. Szkodliwość konserwantów – przede wszystkim z uwagi na ich niewielkie ilości dodawane do żywności – jest minimalna, o ile w ogóle występuje. Ponadto ich stosowanie poddawane jest rygorystycznemu nadzorowi. Gdyby konserwanty naprawdę stanowiły jakieś znaczące zagrożenie dla zdrowia, nikt nie dopuściłby do obrotu żywności z ich domieszką.

A jeśli konserwanty występują w kapsułkach lekarstw? Czy coś takiego nie powinno niepokoić?

Nie sądzę. Jeśli jakieś konserwanty dodawane są do leków, to na pewno jest to uzasadnione, a substancje te są nieszkodliwe. Nadzór w tym wypadku jest jeszcze bardziej zaostrzony niż w przypadku żywności. Wszelkie ewentualne obawy są więc całkowicie nieuzasadnione.

Polecamy w serwisie poradnia.pl: Higiena posiłków

poradnia.pl
poradnia.pl © http://www.poradnia.pl/

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka