Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dip serowy

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 14.03.2017 14:27
Dip serowy
Dip serowy (Zdjęcie autorstwa jules / CC BY 2.0)

Dip serowy polecany jest do nachosów, czyli niewielkich kawałków tortilli z roztopionym żółtym serem. Ten przepis wegetariański jest idealny na każdą imprezę, bo goście będą mogli maczać w nim chipsy i inne przekąski.

Składniki:

  • 5 dag sera typu rokpol;
  • 
pół szklanki keczupu;

  • 1,5 szklanki mleka;

  • 2 łyżki mąki pszennej;

  • 2 łyżki masła;
  • 
sól. 


Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Roztop masło i dodaj do niego mąkę, rozetrzyj całość. Powoli wlewaj mleko tak, by nie powstawały grudki (najlepiej jest w tym czasie mieszać), a następnie dodaj ser i keczup i poczekaj, aż całość się roztopi. Możesz posolić do smaku. Dip serowy doskonale nadaje się do grillowanych warzyw. 


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie196,1
Białko10,6 g
Tłuszcz11,4 g
Cholesterol33,9 mg
Węglowodany14,1 g
Błonnik1,1 g
Witamina C7,6 mg
Witamina A176,5 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze