Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Dip serowy
Dip serowy polecany jest do nachosów, czyli niewielkich kawałków tortilli z roztopionym żółtym serem. Ten przepis wegetariański jest idealny na każdą imprezę, bo goście będą mogli maczać w nim chipsy i inne przekąski.
Składniki:
- 5 dag sera typu rokpol;
- pół szklanki keczupu;
- 1,5 szklanki mleka;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki masła;
- sól.
Sposób przygotowania:
Roztop masło i dodaj do niego mąkę, rozetrzyj całość. Powoli wlewaj mleko tak, by nie powstawały grudki (najlepiej jest w tym czasie mieszać), a następnie dodaj ser i keczup i poczekaj, aż całość się roztopi. Możesz posolić do smaku. Dip serowy doskonale nadaje się do grillowanych warzyw.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 196,1 |
Białko | 10,6 g |
Tłuszcz | 11,4 g |
Cholesterol | 33,9 mg |
Węglowodany | 14,1 g |
Błonnik | 1,1 g |
Witamina C | 7,6 mg |
Witamina A | 176,5 µg |