"Dirty dozen", czyli brudna dwunastka 2019. Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa
Environmental Working Group (EWG) co roku wypuszcza ranking najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na liście pojawiło się jedno nowe warzywo.
1. Jarmuż na trzecim miejscu rankingu "brudnej dwunastki"
Z analiz przeprowadzonych przez EWG wynika, że nawet 70 proc. warzyw i owoców uprawianych w sposób tradycyjny w USA zawiera pozostałości pestycydów.
W tym roku na liście pojawiło się nowe warzywo – jarmuż. Od razu wskoczył do pierwszej trójki najbardziej zanieczyszczonych. Jak przyznaje toksykolog Alexsis Temkin, naukowcy byli zaskoczeni, jak wiele pozostałości pestycydów ma w sobie jarmuż.
Z badań wynika, że 92 proc. próbek pobranych z tradycyjnych upraw jarmużu zawiera pozostałości co najmniej dwóch różnych pestycydów. Niektóre próbki miały pozostałości nawet 18 pestycydów!
Co jeszcze ustalili naukowcy z EWG? Ponad 90 proc. próbek truskawek, jabłek, wiśni, szpinaku, nektarynek i jarmużu miało dodatni wynik na obecność dwóch lub więcej pestycydów. W próbkach jarmużu i szpinaku wykryto od 10 do 80 proc. więcej pozostałości pestycydów niż w jakichkolwiek innych uprawach.
Jak wygląda ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw na 2019 rok?
2. Ranking brudnej dwunastki
"Dirty dozen", czyli brudna dwunastka przedstawia się następująco:
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Brzoskwinie
- Wiśnie
- Gruszki
- Pomidory
- Seler
- Ziemniaki
Na końcu listy, jako bonus znajduje się też ostra papryka. Nie spełnia ona tradycyjnych kryteriów rankingowych, ale w badaniach wykryto, że została skażona środkami owadobójczymi toksycznymi dla naszego układu nerwowego.
Raport wydawany jest od 2004 roku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl