Najdziwniejsze owoce świata
Pochodzą z egzotycznych stron świata. Są śmierdzące, mają dziwny wygląd i smak. Niektórych z nich nie można kupić w Polsce, dlatego najczęściej konsumowane są podczas wakacyjnych wypraw do odległych zakątków.
Moc ukryta w najdziwniejszych owocach
Nie sposób jednak nie zauważyć ich cennych właściwości prozdrowotnych, które od wieków wykorzystywane są przez ludność terenów, na których są uprawiane. Zawierają cenne witaminy i składniki mineralne i właśnie z tych względów warto przy najbliższej okazji się na nie skusić.
Owoc Noni
Czyli inaczej Morwa Indyjska. Mieszkańcy Indii wykorzystują jego właściwości w tradycyjnej medycynie ludowej przy leczeniu bóli miesiączkowych, zakażenia dróg moczowych, chorób wątroby, serca i krwiobiegu. Nazywany aspiryną starożytności owoc jest ceniony ze względu na swój sok, który zawiera cenne proteiny, witaminy, enzymy i minerały, np. kseroninę, która wzmacnia organizm i podnosi naturalnie odporność.
Ogórek kiwano
Należy do grupy owoców niskokalorycznych. Ma niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, za to mnóstwo cennych składników odżywczych. Kiwano posiada właściwości oczyszczające i moczopędne, wspomaga prawidłową pracę serca, nerek, układu krwionośnego i wątroby. Reguluje metabolizm. Obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy. Możesz znaleźć w nim takie składniki mineralne, jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan oraz witaminy C, A, z grupy B, a także kwas foliowy.
Durian
Podobno zapach owocu jest bardzo intensywny i charakterystyczny. Niektórzy mówią, że przypomina ser pleśniowy, zepsute mięso, a nawet martwe ciało. Owocem rozkoszują się Azjaci. Europejczycy wciąż pozostają nieczuli na jego wdzięki i właściwości zdrowotne, bo durian łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak np. niestrawność, sok z jego liści obniża gorączkę, podnosi odporność i pomaga w leczeniu depresji. Owoc opóźnia procesy starzenia się skóry. Co ciekawe, jest zaliczany do afrodyzjaków.
Yangmei
Inaczej chińskie drzewo truskawkowe. Chociaż owoce wykorzystywane są bardzo często jako element dekoracyjny, to zawierają dużą dawkę witaminy C, która podnosi odporność organizmu. Z yangmei przygotowuje się likiery, konfitury, ale można je również jeść na surowo. Smakiem przypominają polską truskawkę.
Karambola
Czyli oskomian pospolity. W Polsce jest wciąż mało znany, ale na południu Europy bije rekordy popularności. Ma orzeźwiający słodko-kwaśny smak, a jego plasterki kształt pięcioramiennej gwiazdy. Owoc jest bogaty w witaminę A, C, przeciwutleniacze, wapń, magnez i żelazo. Ma niską zawartość cukru.