Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?
Jak sugerują nowe badania, jedzenie marchwi i słodkich ziemniaków może zapobiec demencji u osób starszych. Okazuje się bowiem, że spożywanie karotenoidów, które nadają warzywom intensywny kolor, może wzmocnić funkcjonowanie mózgu u seniorów.
Naukowcy z Uniwersytetu Georgia wykorzystali technologię funkcjonalnego rezonansu magnetycznego w celu zbadania, jak poziom karotenoidów wpływa na aktywność mózgu.
Oceniono aktywność mózgu u ponad 40 osób w wieku 65-86 lat, podczas gdy usiłowali oni przypomnieć sobie wcześniej zapamiętane słowa. Naukowcy odkryli, że osoby z wyższymi poziomami luteiny i zeaksantyny (należących do karotenoidów) nie potrzebowali dużej aktywności mózgu, aby wykonać zadanie.
„Pogorszenie funkcji mózgu wraz z wiekiem jest naturalnym procesem. Jednak mózg jest narządem, który potrafi sobie z tym radzić” – mówi główny autor badania, Cutter Lindbergh.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie sprawności umysłowej w podeszłym wieku jest częste podejmowanie wysiłku umysłowego. Teraz okazuje się, że w celu uniknięcia problemów z pamięcią warto również zadbać o odpowiednie produkty w diecie, w szczególności te zawierające luteinę i zeaksantyny.
Naukowcy nie znaleźli związku pomiędzy poziomami wspomnianych związków w organizmie a liczbą słów, które mogli sobie przypomnieć uczestnicy badania.
„Na pierwszy rzut oka wydawało się, że wszyscy przypominają sobie tyle samo słów bez względu na pozom tych związków w organizmie. Jednak później, po porównaniu rzeczywistego funkcjonowania mózgów tych osób, zauważyliśmy znaczne różnice związane z zawartością karotenoidów” – mówi badacz.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of International Society”.
Przeczytaj koniecznie
Teraz naukowcy chcieliby sprawdzić, czy wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, w tym tych zawierających karotenoidy, mogłoby poprawić funkcje poznawcze.
Poprzednie badania wykazały, że ze względu na zawartość karotenu, jedzenie marchewki może zmniejszyć ryzyko trudnego do leczenia raka piersi nawet o 60 procent.
Tymczasem inne badania wykazały, że luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na zdrowie oczu.