Trwa ładowanie...

Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?

Avatar placeholder
28.12.2018 13:35
Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?
Dlaczego jedzenie marchewki i słodkich ziemniaków zwiększa zdolności poznawcze u osób starszych?

Jak sugerują nowe badania, jedzenie marchwi i słodkich ziemniaków może zapobiec demencji u osób starszych. Okazuje się bowiem, że spożywanie karotenoidów, które nadają warzywom intensywny kolor, może wzmocnić funkcjonowanie mózgu u seniorów.

Naukowcy z Uniwersytetu Georgia wykorzystali technologię funkcjonalnego rezonansu magnetycznego w celu zbadania, jak poziom karotenoidów wpływa na aktywność mózgu.

Wyższy poziom karotenoidów wzmacnia zdolności poznawcze u osób starszych
Wyższy poziom karotenoidów wzmacnia zdolności poznawcze u osób starszych (123rf)

Oceniono aktywność mózgu u ponad 40 osób w wieku 65-86 lat, podczas gdy usiłowali oni przypomnieć sobie wcześniej zapamiętane słowa. Naukowcy odkryli, że osoby z wyższymi poziomami luteiny i zeaksantyny (należących do karotenoidów) nie potrzebowali dużej aktywności mózgu, aby wykonać zadanie.

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

„Pogorszenie funkcji mózgu wraz z wiekiem jest naturalnym procesem. Jednak mózg jest narządem, który potrafi sobie z tym radzić” – mówi główny autor badania, Cutter Lindbergh.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie sprawności umysłowej w podeszłym wieku jest częste podejmowanie wysiłku umysłowego. Teraz okazuje się, że w celu uniknięcia problemów z pamięcią warto również zadbać o odpowiednie produkty w diecie, w szczególności te zawierające luteinę i zeaksantyny.

Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią? Włącz do swojej diety te produkty!
Chcesz cieszyć się dobrą pamięcią? Włącz do swojej diety te produkty! [6 zdjęć]

To, że dieta wpływa na zdolności naszego mózgu wiadomo od dawna. Jednak czy jesteśmy świadomi tego,

zobacz galerię

Naukowcy nie znaleźli związku pomiędzy poziomami wspomnianych związków w organizmie a liczbą słów, które mogli sobie przypomnieć uczestnicy badania.

„Na pierwszy rzut oka wydawało się, że wszyscy przypominają sobie tyle samo słów bez względu na pozom tych związków w organizmie. Jednak później, po porównaniu rzeczywistego funkcjonowania mózgów tych osób, zauważyliśmy znaczne różnice związane z zawartością karotenoidów” – mówi badacz.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of International Society”.

Przeczytaj koniecznie

Teraz naukowcy chcieliby sprawdzić, czy wprowadzenie do diety większej ilości warzyw, w tym tych zawierających karotenoidy, mogłoby poprawić funkcje poznawcze.

Poprzednie badania wykazały, że ze względu na zawartość karotenu, jedzenie marchewki może zmniejszyć ryzyko trudnego do leczenia raka piersi nawet o 60 procent.

Tymczasem inne badania wykazały, że luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na zdrowie oczu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze