Trwa ładowanie...

Dlaczego nie warto pić herbaty po posiłku?

Dietetycy prześcigają się w coraz to nowych zasadach dotyczących zdrowego jedzenia. Wiemy już jakie produkty jeść w duecie i jakich połączeń się wystrzegać. Teraz czas na napoje i to, kiedy należy je pić. Okazuje się, że większość z nas popełnia poważny błąd podczas jedzenia.

Zobacz film: "Picie herbaty obniża ryzyko miażdżycy u kobiet"

1. Picie herbaty

Chodzi o picie herbaty zaraz po posiłku, czyli czynność, którą wykonuje wiele osób po śniadaniu czy obiedzie. Dlaczego jest to szkodliwe? Herbata zawiera kwas taninowy.

Wiąże się on z żelazem i białkiem z produktów, które spożywamy. Badania wskazują, że herbata pita natychmiast po posiłku obniża wchłanianie żelaza aż o 87 proc.

2. Niedobór żelaza

Herbata spożywana więc regularnie może poskutkować niedoborami żelaza w diecie, które doprowadzą do anemii. Jest to bardzo niebezpieczne w przypadku kobiet w ciąży, osób ze skłonnością do niedokrwistości oraz wegan i wegetarian.

Jeżeli nie wyobrażasz sobie posiłku bez herbaty, sięgaj po zieloną. Jest pełna antyoksydantów, które ochronią organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Polecamy jednak poczekać ok. 30 minut po jedzeniu.

6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy
6 oznak niedoboru żelaza, które często lekceważymy [7 zdjęć]

Żelazo jest minerałem, który odgrywa w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wchodząc w skład czerwonych...

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.