Dlaczego nie warto pić herbaty po posiłku?
Dietetycy prześcigają się w coraz to nowych zasadach dotyczących zdrowego jedzenia. Wiemy już jakie produkty jeść w duecie i jakich połączeń się wystrzegać. Teraz czas na napoje i to, kiedy należy je pić. Okazuje się, że większość z nas popełnia poważny błąd podczas jedzenia.
1. Picie herbaty
Chodzi o picie herbaty zaraz po posiłku, czyli czynność, którą wykonuje wiele osób po śniadaniu czy obiedzie. Dlaczego jest to szkodliwe? Herbata zawiera kwas taninowy.
Wiąże się on z żelazem i białkiem z produktów, które spożywamy. Badania wskazują, że herbata pita natychmiast po posiłku obniża wchłanianie żelaza aż o 87 proc.
2. Niedobór żelaza
Herbata spożywana więc regularnie może poskutkować niedoborami żelaza w diecie, które doprowadzą do anemii. Jest to bardzo niebezpieczne w przypadku kobiet w ciąży, osób ze skłonnością do niedokrwistości oraz wegan i wegetarian.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie posiłku bez herbaty, sięgaj po zieloną. Jest pełna antyoksydantów, które ochronią organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Polecamy jednak poczekać ok. 30 minut po jedzeniu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.