Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem? (WIDEO)
Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika. Zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą.
O co chodzi? O tym dowiesz się z wideo. Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem? Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika.
Do tego zawierają moc witamin i składników mineralnych. Orzechy to źródło tłuszczów, białka oraz błonnika. Do tego zawierają moc witamin i składników mineralnych.
Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą. Jest jednak coś, co możemy zrobić, by jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą.
Przed jedzeniem wrzuć je do wody. W orzechach znajdują się inhibitory enzymów. Są to substancje spowalniające ich działanie. Są to substancje spowalniające ich działanie.
Chronią one roślinę przed wczesnym kiełkowaniem, a w organizmie blokują enzymy trawienne. W rezultacie wchłaniamy tylko część wartości odżywczych z orzechów.
Wystarczy namoczyć orzechy przed spożyciem. Woda nie tylko usunie wszelkie zanieczyszczenia i ułatwi późniejszą obróbkę. Dzięki temu organizm przyswoi wszystkie witaminy oraz składniki mineralne.
Dodatkowo neutralizacji ulega kwas fitynowy, który również zmniejsza wchłanialność wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
Moczenie usunie też goitrogeny - substancje zaburzające pracę tarczycy. Orzechy zalewamy wodą w stosunku jeden do dwóch.
Warto dodać do niej sól, sok z cytryny lub krople octu jabłkowego. Substancje przyspieszają cały proces. W pojemniku trzymamy je całą noc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.