Dlaczego trzeba czyścić grilla? (WIDEO)
Polacy kochają grilla. W sezonie potrafimy grillować co weekend, niektórzy nawet częściej. Od długiego weekendu majowego do pierwszych jesiennych chłodów towarzyszy nam zapach dymu i pieczonej kiełbaski. Od morza do Tatr unosi się atmosfera grillowego szaleństwa.
Grille opanowały nasze ogrody, balkony, tarasy, plaże. Gazowe, węglowe, elektryczne – do wyboru, do koloru. Ważne jest, co wrzucimy na ruszt. Wybierajmy zdrowsze opcje: chude mięso, ryby i warzywa.
Piękna pogoda sprzyja grillowaniu, jednak nie należy z nim przesadzać. Zbyt częste spożywanie grillowanych potraw nie jest korzystne dla zdrowia.
Czyszczenie grilla. Zobacz, dlaczego to robić
Planując grilla, zadajemy sobie wiele pytań. Przede wszystkim, czy jedzenie grillowanych potraw jest szkodliwe? Jakie mięso będzie najzdrowsze i najsmaczniejsze? Jaki węgiel i podpałkę wybrać? Czy używać aluminiowych tacek? Zapominamy jednak o najważniejszej kwestii, która może zaważyć na smaku naszych potraw, o zdrowiu nie wspominając. Chodzi o czyszczenie grilla. Mało kto myśli o pucowaniu grilla po każdym użyciu, choć byłaby to sytuacja idealna. Raz na jakiś czas należy jednak dokładnie umyć ruszt.
Chcesz dowiedzieć się, dlaczego powinno się czyścić grilla i jak to skutecznie zrobić? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.