Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?

Czy słyszeliście kiedykolwiek o chlebie Ezechiela? Pieczywo to różni się od większości rodzajów chleba. Powstaje bowiem z pełni wykiełkowanych ziaren i pozbawione jest wielu szkodliwych substancji (m.in. drożdży, soli, mąki, mleka, tłuszczów, konserwantów oraz substancji słodzących). Czy wiecie, że procedura jego przygotowywania sięga czasów Starego Testamentu?

Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?

- Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu, włóż sobie je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb - głosi jeden z psalmów zapisanych w Księdze Ezechiela.

W ostatnich latach nastąpił znaczny wzrost świadomości dotyczącej szkodliwych skutków spożywania pszenicy. Biorąc pod uwagę fakt, że jest ona ważną częścią diety większości z nas, wiele osób nieustannie poszukuje zdrowych alternatyw dla tego zboża. Z pomocą przychodzi tu chleb esseński, zwany również chlebem Ezechiela.

Czym różni się od tradycyjnego pieczywa?

Chleb ten w ogóle nie zawiera cukru, podczas gdy większość pieczywa zawiera cukier (niekiedy w bardzo dużych ilościach). Chleb ten jest również wykonywany z wykiełkowanych w pełni ziaren. Warto dodać, że proces kiełkowania jest najlepszym sposobem na uwolnienie wszystkich ważnych składników odżywczych przechowywanych w pełnych ziarnach.

Chleb Ezechiela pozbawiony jest wielu szkodliwych substancji
Chleb Ezechiela pozbawiony jest wielu szkodliwych substancji
Obraz

Z czego dokładnie powstaje chleb Ezechiela?

W przeciwieństwie do większości chlebów, które składają się przede wszystkim z rafinowanej pszenicy lub pełnego ziarna pszenicy, chleb Ezechiela w całości składa się z naturalnych, nieprzetworzonych składników.

Chleb Ezechiela składa się tylko z naturalnych składników
Chleb Ezechiela składa się tylko z naturalnych składników

Pieczywo to zawiera kilka różnych rodzajów ziaren i roślin strączkowych.

Są to:

  • 4 rodzaje ziaren zbóż: pszenica, proso, jęczmień i orkisz.
  • 2 rodzaje roślin strączkowych: soja i soczewica.

Jak się już zapewne domyślacie, jest on nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. Warto dodać, że wszystkie ziarna i rośliny strączkowe, z których robi się pieczywo Ezechiela, są uprawiane w sposób organiczny i pozwala się im wykiełkować, zanim zostaną przetworzone, zmieszane ze sobą i upieczone w celu wytworzenia produktu końcowego, czyli chleba.

Wartości odżywcze ukryte w jednej kromce pieczywa

Kalorie: 80

Całkowity tłuszcz: 0,5 g (chlebek Ezechiela nie zawiera tłuszczu nasyconego lub tłuszczu trans)

Sód: 75 mg

Węglowodany: 15 g

Błonnik spożywczy: 3 g

Białko: 4,8 g

Aminokwasy: wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów

Czy jest dobry dla każdego?

Niestety, ale nie. Pszenica, jęczmień i orkisz zawierają bowiem gluten, więc chleb esseński nie powinien być spożywany przez chorych na celiakię lub osoby z wrażliwością na gluten.

Dlaczego kiełkowanie jest takie ważne?

Mimo iż ziarna takie jak pszenica czy kukurydza, wyglądają dość "nudno", w rzeczywistości, te małe nasionka działają, jak ogromne, złożone maszyny molekularne. Zadaniem genów, białek i enzymów, jest zamiana tych małych ziaren w roślinę. Kiedy ziarno otrzymuje prawidłowe "sygnały" – wówczas rozpoczyna się złożony proces biochemiczny. Nasiona zaczynają kiełkować, pękają i wysyłają do ziemi liczne splątania, zwane kiełkami. Ziemia i składniki odżywcze zawarte w glebie, w końcu zamieniają ten maleńki materiał siewny w pełnowartościową roślinę.

Czy zboża, którym pozwolono w pełni wykiełkować, są zdrowsze?

Oczywiście. Kiełkowanie, tak jak moczenie ziaren w wodzie i umożliwienie im wykiełkowania, wywołuje szereg reakcji biochemicznych w zbożu.

Korzyści z tego są dwojakie:

  1. Kiełkowanie zwiększa ilość zdrowych składników odżywczych.
  2. Kiełkowanie zmniejsza ilość szkodliwych substancji odżywczych.

To właśnie ze względu na proces kiełkowania, chleb esseński zawiera więcej niezbędnych składników odżywczych. Niektóre badania wykazały, że ziarna kiełkujące mają większą zawartość lizyny.

Czym właściwie jest lizyna?

Lizyna jest aminokwasem ograniczającym w wielu roślinach. Warto zaznaczyć, że kiełkowanie zwiększa wydajność białek w ziarnie. Poza tym, łączenie ziaren (takich jak np. pszenica, proso, jęczmień i orkisz) z roślinami strączkowymi (soja i soczewica) może nieco poprawić jakość białka. Badania wykazały, że kiełkowanie pszenicy może również prowadzić do znacznego zwiększenia rozpuszczalnych włókien, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E i beta-karotenu.

Dodatkowo, kiełkowanie częściowo rozkłada skrobię, ponieważ nasiona wykorzystują energię w skrobi, aby podsycać proces kiełkowania. Z tego powodu, w pełni wykiełkowane ziarna mają nieco mniej węglowodanów. Chleb esseński zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu znacząco może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ze względu na kiełkowanie nasion, chleb Ezechiela jest również o wiele bardziej pożywny niż większość innych rodzajów chleba.

Jak smakuje chlebek esseński?

Jego smak określany jest jako "słodkawy". Chleb ten ma również bardziej "gliniastą" konsystencję od tradycyjnego, białego chleba oraz chleba razowego. Swój wspaniały smak zawdzięcza on temu, że jest długo wypiekany w niskiej temperaturze.

Gdzie możemy kupić chleb Ezechiela?

Chleb Ezechiela jest dostępny w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Możecie też znaleźć w internecie przepis i wykonać go samodzielnie w domu. Podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami w komentarzach.

Źródła

  1. authoritynutrition.com
  2. livestrong.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka