Dlaczego warto jeść mięso kacze? Eksperci wyjaśniają
Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Średnio rocznie spożywamy ok. 38 kg wieprzowiny oraz 25 kg drobiu. Po mięso z kaczki sięgamy natomiast rzadko, zazwyczaj przy okazji święta bądź wtedy, gdy w sklepie jest na nie promocja.
Zupełnie niesłusznie – drób kaczy to źródło wielu składników odżywczych. Warto go jeść, mimo że jest kaloryczny. Kto zatem powinien włączyć mięso kacze do jadłospisu?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama
Bogactwo NNKT
To prawda – mięso kaczki ma więcej kalorii niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal.
- Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one pozytywny wpływ na układ krwionośny - podkreśla Monika Konieczna, dietetyk.
- Posiada ono też dobry profil NNKT. Znaczy to, że zawiera ono duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, odpornych na obróbkę termiczną i mających właściwości przeciwzakrzepowe - dodaje Justyna Marszałkowska, dietetyk. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych przeciwdziała zawałom serca, miażdżycy oraz udarom mózgu.
Przeczytaj także: Oto co się stanie z ciałem, gdy będziesz codziennie jeść czosnek
Źródło witamin
Obecne w mięsie kaczym NNKT korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają chronić przed miażdżycą i zawałem serca. To jednak nie jedyne zalety tego drobiu.
Dania z piersi kaczej powinny też spożywać osoby, które borykają się z nawracającymi infekcjami, mają kłopoty z nabraniem odporności. Powód? Mięso zawiera spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód.
Wszystkie z tych pierwiastków mają znaczenie dla układu krwionośnego i pracy serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jak wybierać najlepszego pakowanego kurczaka?
Mięso z kaczki zawiera spore ilości białka, jest odżywcze i wskazane po treningu.
- Ma też w sobie żelazo - dodaje Anna Kuczkin, dietetyk. Składnik ten jest potrzebny osobom, cierpiącym na anemię oraz kobietom w ciąży.
Żelazo bierze też udział w procesie nabierania odporności. Pobudza ono szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek, co z kolei poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Przeczytaj także: Zdrowsze niż marynowane i suszone. Jedz zwłaszcza teraz
Jedzmy na zdrowie
Dietetycy podkreślają, że opinia, według której mięsa kaczego nie należy jeść, ponieważ jest zbyt tłuste, to mit.
- Owszem, w drobiu kaczym znajduje się duża ilość tłuszczu, w 100 g jest go aż 30 g. Nie powinny go często spożywać osoby o wysokim poziomie cholesterolu we krwi lub przebywające na diecie niskotłuszczowej. Jednak rezygnacja z mięsa kaczego to zły pomysł, ponieważ zawiera ono także te "dobre" tłuszcze - podsumowuje Justyna Marszałkowska, dietetyk.
Zwraca też uwagę, by ten rodzaj mięsa jeść bez skóry. - Najlepiej też kaczkę upiec, zaniechać smażenia - dodaje.
Przeczytaj także: Atakują żołądek i przełyk. Jedne z najdtrudniej wykrywalnych nowotworów