Skorzonera w polskich sklepach. Jej cenne właściwości znane były już w starożytności
Czas na nową ofertę sieci sklepów Lidl. Od poniedziałku, 5 marca, na półkach możemy znaleźć warzywo, które wyglądem przypomina połączenie brudnej marchwi z rzodkwią. To skorzonera, nazywana też czarnym korzeniem bądź wężymordem.
Warzywo nie jest żadną nowością. O jego właściwościach pisał już Homer w słynnej "Odysei". W Rzymie nazywano go "zimowym szparagiem".
Teraz za 1 kg polskiej skorzonery zapłacimy w dyskoncie 9,99 złotych. Sprawdźmy, czy warto. Jakie właściwości skrywa w sobie to warzywo?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Szklanka wody może Anię zabić. "W Polsce chory cierpi podwójnie"
Moc witamin i składników mineralnych
Czarny korzeń zawiera witaminy C, E oraz te z grupy B. To również bogactwo składników mineralnych: potasu, magnezu, sodu, fosforu, żelaza oraz wapnia. W jego składzie znajdziemy też tzw. barwnik karotenowy, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.
Skorzona to źródło fruktozy, czyli zdrowego cukru owocowego. Po zjedzeniu warzywa, stężenie glukozy we krwi nie podnosi się jednak gwałtownie. Glikemia rozkłada się najpierw na mniejsze cząsteczki, więc cały proces trwa dłużej. Właśnie dlatego wężymord polecany jest w diecie cukrzycowej.
Skorzona naturalnie leczy
Już wieki temu wężymord stosowano w leczeniu przewlekłego kaszlu. Ale skąd wzięła się jego nazwa? W dawnych czasach warzywo używano, by zapobiegać skutkom ubocznym po ukąszeniu przez węże i owady. Podawano go też przy zatruciach.
A jak jest teraz? Wodę po ugotowanym warzywie stosuje się w leczeniu dny moczanowej, obrzęków czy przy zbyt wysokim ciśnieniu. Dzięki mocy substancji odżywczych, wzmacnia też układ immunologiczny.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Na problemy skórne
Spożywanie gotowanych czarnych korzeni to doskonały naturalny środek na trądzik, liszaj oraz inne problemy skórne. Skorzonera to warzywo młodości. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, hamuje namnażanie wolnych rodników. W rezultacie niweluje oznaki starzenia.
Eksperci polecają, by wężymord znalazł się w diecie osób pracujących umysłowo, zmagających się z depresją czy przemęczonych. Dodatkowo, wysoki wskaźnik wapnia sprawia, że to idealne warzywo dla chorych na osteoporozę. Pomoże też w rekonwalescencji po złamaniach kości.
Wężymord w naszej kuchni
Ile kucharek, tyle sposobów przyrządzania wężymordu. My wybieramy ten najprostszy. Warzywo myjemy i nieobrane ze skórki wrzucamy do wody. Gotujemy z dodatkiem soli i ulubionych ziół.
Co ze skórką? Delikatnie ściągamy ją dopiero bezpośrednio przed jedzeniem. W ten sposób zostawiamy maksymalną ilość substancji odżywczych. Kolejnym krokiem jest dodanie masła z dodatkiem bułki tartej.
Skorzonera może być też spożywana jako dodatek do jajecznicy i omleta.
Zobacz również: Alternatywa dla owsianki. Świetnie działa na jelita