2 z 9Właściwości mięsa
Wyróżniamy dwa rodzaje mięsa: czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz białe (kurczaki, indyki, ryby). Obydwa zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B oraz PP.
Białe mięso szczególnie ważne jest pod względem zawartości białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym tkanek, wykorzystywane jest jako źródło energii oraz stanowi materiał do budowy ciał odpornościowych. Białka biorą też udział w wielu reakcjach biochemicznych różnych płynów ustrojowych.
Czerwone mięso bogate jest w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. To bogate źródło kolagenu, które jest ważny dla skóry. Z wiekiem tracimy kolagen, co powoduje marszczenie się skóry i ubytek masy kostnej i stawowej. Poza tym mięso jest niezbędne do odbudowy uszkodzonych tkanek i syntezy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Oto 5 składników odżywczych, które są bardzo ważne dla mózgu i znajdziemy je tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego.