Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?
Spożywanie ryb zalecane jest nie tylko od święta, bo co najmniej 2 razy w tygodniu, gdyż ich mięso to jedno z najbogatszych źródeł dwóch rodzajów kwasów omega-3 – DHA oraz EPA.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego.
Co więcej, mają pozytywny wpływ na serce, ponieważ zmniejszają ryzyko arytmii, obniżają ciśnienie, poziom trójglicerydów i chronią arterie przed płytką miażdżycową.
Jednak ryba rybie nierówna: niektóre z nich zawierają więcej kwasów omega-3 niż inne.
Sprawdziliśmy, które gatunki są najkorzystniejsze dla zdrowia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!
Łosoś
Łososia można przygotowywać na różne sposoby, jednak najlepiej piec go w piekarniku lub gotować na parze, aby zachować pełną gamę wartości odżywczych.
Zawiera najwięcej wielonienasyconych kwasów omega-3 wśród wszystkich gatunków morskich ryb.
Jest również bogaty w witaminy A, E, D oraz selen i jod.
Zawiera 2860 mg EPA i DHA w 100 g.
Zobacz też: Alergia na ryby – przyczyny, objawy, dieta
Pstrąg tęczowy
Pstrąg tęczowy ma bardzo łagodne białe mięso, więc jest dobry dla osób, które nie przepadają za łososiem czy tuńczykiem.
To również dobre źródło białka, wapnia, magnezu oraz niacyny. Zawiera 2360 mg EPA i DHA w 100 g.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz teź: Ryby słodkowodne – które są najlepsze?
Makrela
Najczęściej spożywamy ją w wersji puszkowanej lub wędzonej, ale świeża makrela może być z powodzeniem grillowana czy pieczona.
Ryba ta może pochwalić się sporą dawką białka i żelaza, którego organizm potrzebuje do wytwarzania hemoglobiny.
Zawiera 1750 mg EPA i DHA w 100 g.
Zobacz też: Jak kupować ryby i owoce morza?
Śledź
Śledzie są najczęściej marynowane i podawane z cebulką jako przystawka lub stosowane jako dodatek w sałatkach.
Jednak warto również sięgnąć po świeże płaty idealne do grillowania czy pieczenia.
Śledź to znakomite źródło białka, wapnia, magnezu, potasu, niacyny, witamin E i D oraz selenu.
Zawiera 1290 mg EPA i DHA w 100 g.
Sardynki
Sardynki to tłuste ryby, które najczęściej można dostać w puszce.
Stanowią doskonałe źródło wapnia, niacyny oraz witaminy D.
Zawierają 1000 mg EPA i DHA w 100 g.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.