Właściwości zdrowotne sardynek
1 z 7Dlaczego warto jeść sardynki? Poznajcie ich niezwykłe właściwości zdrowotne!
Regularne spożywanie tłustych ryb pomaga zwiększyć spalanie tłuszczu, poprawia pracę mózgu, wygląd skóry i jest dobre dla oczu oraz ogólnego stanu zdrowia. Szczególnie ważne jest spożywanie ryb w okresie ciąży. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny spożywać co najmniej 200-300 g ryb tygodniowo, co przekłada się na dwie lub trzy mniejsze porcje. Kiedyś spożywanie ryb w okresie ciąży nie było zalecane, jednak lekarze zapewniają, że znajdują się w nich składniki odżywcze niezbędne dla rozwoju płodu.
Ryby zawierają bardzo istotne substancje odżywcze, które nie występują w innych produktach spożywczych - łącznie z kwasami omega-3, białkami, witaminami z grupy B i selenem.
Bardzo smacznym i zdrowym rodzajem ryb są sardynki. Nie mają one w sobie tak wielu toksyn i metali jak duże drapieżne ryby, takie jak tuńczyk i miecznik.
Czy wiesz, że zawierają one mnóstwo korzyści zdrowotnych?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sprawdź również: Które ryby są zdrowe?