Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)
Szparagi mają mało kalorii i szybko dają uczucie sytości, więc nadają się dla osób, które chcą utrzymywać smukłą sylwetkę. To nie wszystko.
W Lidlu pojawiły się właśnie szparagi za 6,99 zł za 250 gramów. Sprawdziliśmy, jakie mają wartości odżywcze.
Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi mają mało kalorii i szybko dają poczucie sytości, więc polecane są osobom, które chcą utrzymać smukłą sylwetkę. Są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne.
Oprócz cennych witamin, takich jak A, C, E czy witaminy z grupy B, szparagi zawierają białko i składniki mineralne, takie jak jod, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
Od wielu lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej, ponieważ wysoka ilość potasu w połączeniu z asparaginą pomaga oczyścić organizm z nadmiaru wody.
Zawarty w szparagach błonnik reguluje pracę jelit i pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy. Co więcej, warzywo to wspiera odporność całego organizmu.
A wszystko dzięki zawartych w nich przeciwutleniaczom. W sklepach znajdziemy je w różnych kolorach - białych, zielonych czy nawet fioletowych. Warto spróbować każdego rodzaju.