Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść szparagi? (WIDEO)

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść szparagi?"

Szparagi mają mało kalorii i szybko dają uczucie sytości, więc nadają się dla osób, które chcą utrzymywać smukłą sylwetkę. To nie wszystko.

W Lidlu pojawiły się właśnie szparagi za 6,99 zł za 250 gramów. Sprawdziliśmy, jakie mają wartości odżywcze.

Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi mają mało kalorii i szybko dają poczucie sytości, więc polecane są osobom, które chcą utrzymać smukłą sylwetkę. Są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne.

Oprócz cennych witamin, takich jak A, C, E czy witaminy z grupy B, szparagi zawierają białko i składniki mineralne, takie jak jod, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.

Od wielu lat są wykorzystywane w medycynie naturalnej, ponieważ wysoka ilość potasu w połączeniu z asparaginą pomaga oczyścić organizm z nadmiaru wody.

Zawarty w szparagach błonnik reguluje pracę jelit i pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy. Co więcej, warzywo to wspiera odporność całego organizmu.

A wszystko dzięki zawartych w nich przeciwutleniaczom. W sklepach znajdziemy je w różnych kolorach - białych, zielonych czy nawet fioletowych. Warto spróbować każdego rodzaju.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.