Dlaczego warto przejść na dietę pescowegetariańską?

Pescowegetarianizm to odmiana diety wegetariańskiej, w której dopuszcza się spożywanie ryb i owoców morza. Oznacza to, że pescowegetarianie nie spożywają innych mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu. Dieta ta jest podobna do diety śródziemnomorskiej czy japońskiej, które są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Oto cztery powody, dla których warto wypróbować pescowegetarianizmu.

Dlaczego warto przejść na dietę pescowegetariańską?Dlaczego warto przejść na dietę pescowegetariańską?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Potężna dawka zdrowych tłuszczów

Przeciętny Polak przyjmuje stanowczo za mało kwasów tłuszczowych omega-3 znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Do tego dochodzi fakt, że powszechnie spożywane produkty, takie jak prztworzone mięso, cukier i mocno rafinowane oleje roślinne, powodują stan zapalny organizmu, co z czasem może prowadzić do chorób serca. Natomiast produkty w diecie pescowegetariańskiej, takie jak łosoś, wiejskie jaja, orzechy włoskie czy pestki dyni, zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Jadłospis bogaty w te produkty może prowadzić do lepszego zdrowia i optymalnej sylwetki.

Poprawa profilu lipidowego

Spożywanie tłustych ryb dwa razy w tygodniu może obniżyć poziom trójglicerydów. Co więcej, badania przeprowadzone przez finlandzkich naukowców dowodzą, że zwiększenie tej liczby do 3-4 posiłków w tygodniu zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, który chroni przed chorobami serca.

Więcej witaminy D i B12

Będąc na ścisłej diecie wegetariańskiej, wiele osób ma problemy z pozyskaniem tych witamin. Witamina D jest ważna dla zdrowia zębów i kości oraz układu odporności. Witamina B12 potrzebna jest, by cieszyć się energią. Sardynki, łosoś, czy tuńczyk zawierają jej więcej niż mięso zwierząt hodowlanych, zaś łosoś ma więcej witaminy D niż krowie mleko.

Eliminacja antybiotyków i hormonów wzrostu z diety

Spożywanie dzikich ryb i owoców morza sprawia, że eliminujemy antybiotyki i hormony używane w masowej produkcji mięsaNadużywanie antybiotyków sprawia, że w jedzeniu rozwijają się odporne na nie bakterie. To z kolei może spowodować pojawienie się w człowieka  chorób odpornych na antybiotyki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka