Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

Pescowegetarianizm to odmiana diety wegetariańskiej, w której dopuszcza się spożywanie ryb i owoców morza. Oznacza to, że pescowegetarianie nie spożywają innych mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu. Dieta ta jest podobna do diety śródziemnomorskiej czy japońskiej, które są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Oto 4 powody, dla których warto wypróbować pescowegetarianizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 4Potężna dawka tłuszczów o właściwościach przeciwzapalnych

Przeciętny Polak przyjmuje stanowczo za rzadko kwasy tłuszczowe omega-3 znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Do tego dochodzi fakt, że powszechnie spożywane produkty, takie jak masowo produkowane mięso, cukier i przetworzone oleje roślinne, powodują stan zapalny organizmu, co z czasem może prowadzić do chorób serca. Natomiast produkty w diecie pescowegetariańskiej, takie jak łosoś, dorsz, wiejskie jaja, orzechy włoskie czy pestki dyni, zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3, które walczą ze stanem zapalnym. Dieta bogata w te produkty może prowadzić do zachowania energii, lepszego zdrowia i optymalnej sylwetki.

/ 4Poprawa profilu lipidowego

Obraz
© Źródło: 123RF

Spożywanie tłustych ryb nawet 2 razy w tygodniu może obniżyć poziom triglicerydów. Co więcej, badania przeprowadzone przez finlandzkich naukowców dowodzą, że zwiększenie tej liczby do 3-4 posiłków w tygodniu zwiększa poziom cholesterolu HDL, który chroni przed chorobami serca.

/ 4Więcej witaminy D i B12

Obraz
© Źródło: 123RF

Będąc na ścisłej diecie wegetariańskiej, wiele osób ma problemy z pozyskaniem tych witamin. Witamina D jest ważna dla zdrowia zębów i kości oraz układu odporności. Witamina B12 wymagana jest do produkcji energii. Sardynki, łosoś, tuńczyk i dorsz zawierają jej więcej niż zwierzęta lądowe, łosoś zaś ma więcej witaminy D niż krowie mleko.

/ 4Eliminacja antybiotyków i hormonów wzrostu z diety

Obraz
© Źródło: 123RF

Spożywanie dzikich ryb i owoców morza sprawia, że eliminujemy antybiotyki i hormony używane w masowej produkcji mięsa. Nadużywanie antybiotyków sprawia, że w jedzeniu rozwijają się bakterie na nie odporne. To z kolei może spowodować pojawienie się u ludzi infekcji odpornych na antybiotyki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka