- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?
Pescowegetarianizm to odmiana diety wegetariańskiej, w której dopuszcza się spożywanie ryb i owoców morza. Oznacza to, że pescowegetarianie nie spożywają innych mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu. Dieta ta jest podobna do diety śródziemnomorskiej czy japońskiej, które są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Oto 4 powody, dla których warto wypróbować pescowegetarianizmu.
Potężna dawka tłuszczów o właściwościach przeciwzapalnych
Przeciętny Polak przyjmuje stanowczo za rzadko kwasy tłuszczowe omega-3 znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Do tego dochodzi fakt, że powszechnie spożywane produkty, takie jak masowo produkowane mięso, cukier i przetworzone oleje roślinne, powodują stan zapalny organizmu, co z czasem może prowadzić do chorób serca. Natomiast produkty w diecie pescowegetariańskiej, takie jak łosoś, dorsz, wiejskie jaja, orzechy włoskie czy pestki dyni, zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3, które walczą ze stanem zapalnym. Dieta bogata w te produkty może prowadzić do zachowania energii, lepszego zdrowia i optymalnej sylwetki.
Poprawa profilu lipidowego
Spożywanie tłustych ryb nawet 2 razy w tygodniu może obniżyć poziom triglicerydów. Co więcej, badania przeprowadzone przez finlandzkich naukowców dowodzą, że zwiększenie tej liczby do 3-4 posiłków w tygodniu zwiększa poziom cholesterolu HDL, który chroni przed chorobami serca.
Więcej witaminy D i B12
Będąc na ścisłej diecie wegetariańskiej, wiele osób ma problemy z pozyskaniem tych witamin. Witamina D jest ważna dla zdrowia zębów i kości oraz układu odporności. Witamina B12 wymagana jest do produkcji energii. Sardynki, łosoś, tuńczyk i dorsz zawierają jej więcej niż zwierzęta lądowe, łosoś zaś ma więcej witaminy D niż krowie mleko.
Eliminacja antybiotyków i hormonów wzrostu z diety
Spożywanie dzikich ryb i owoców morza sprawia, że eliminujemy antybiotyki i hormony używane w masowej produkcji mięsa. Nadużywanie antybiotyków sprawia, że w jedzeniu rozwijają się bakterie na nie odporne. To z kolei może spowodować pojawienie się u ludzi infekcji odpornych na antybiotyki.