Dlaczego warzyw kapustnych nigdy nie należy łączyć z rybami? Zobacz, czym to grozi

Ryby są świetnym źródłem składników odżywczych. Zawierają bardzo ważne kwasy omega-3, witaminy A, D, E i z grupy B oraz cenny jod. Warzywa kapustne dostarczają do organizmu m.in. potas, wapń i żelazo. Dlaczego te zdrowe potrawy, ryby i warzywa kapustne, nie powinny być łączone ze sobą w jednym posiłku?

Warzywa kapustne w połączeniu z rybami mogą mieć zły wpływ na organizm Warzywa kapustne w połączeniu z rybami mogą mieć zły wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Warzywa kapustne blokerem wchłaniania jodu z ryb

Warzywa kapustne to brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepa i oczywiście kapusta w wielu odmianach. Mają mało kalorii, za to wiele wartości odżywczych.

Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe i witaminy. Istotnym składnikiem odżywczym, który znajdujemy w rybach jest też jod.

To właśnie z powodu jodu nie powinniśmy podczas jednego posiłku łączyć ryb z kapustą czy kalafiorem. Dlaczego?

Warzywa kapustne działają niekorzystnie na wchłanianie jodu. Blokują jego wychwytywanie przez tarczycę, uniemożliwiając prawidłowe przyswojenie. Wpływa to negatywnie na produkcję hormonów tarczycy.

Ryba z sałatą, kapusta z mięsem

Wysokie spożycie warzyw kapustnych zwiększa ryzyko niedoboru jodu. Można go uzupełnić jedząc ryby. Jednak posiłki powinien dzielić odstęp czasowy, który pozwoli na zniwelowanie negatywnego wpływu warzyw kapustnych na przyswajanie jodu.

Najlepsze źródła jodu to ryby, owoce morza i glony. Jeśli chcemy do ryby dodać na talerzu coś zielonego, lepszym pomysłem będzie sałata. Warzywa kapustne natomiast sprawdzą się np. jako dodatek do mięs.

Ryba nie powinna być łączona z warzywami kapustnymi
Ryba nie powinna być łączona z warzywami kapustnymi © 123rf.com

Skutki niedoboru jodu

Niedobór jodu może skutkować niedoczynnością tarczycy. Problemy w funkcjonowaniu tego narządu powodują negatywne skutki rzutujące na pracę całego organizmu.

Objawami niedoboru jodu są również zaburzeniami trawienia. Zbyt mało jodu w diecie powoduje otyłość, niepłodność, a nawet poważne choroby umysłowe i neurologiczne u dzieci, których matki nie spożywały odpowiednich ilości pierwiastka w ciąży.

Przy niedoborze jodu cierpi układ odpornościowy. Zbyt mało tego składnika w diecie może skutkować rozwojem choroby Parkinsona, choroby Gravesa-Basedowa i Hashimoto.

Zalety warzyw kapustnych

Warzywa kapustne są niskokaloryczne. Stanowią źródło witamin A, E] i C, które jako przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia. Zauważono również ich dobroczynny wpływ w profilaktyce nowotworowej.

Oprócz tego, w warzywach kapustnych znajduje się żelazo, wapń i potas. Zawarte w nich karotenoidy obniżają cholesterol.

Witamina K zwiększa krzepliwość krwi, dlatego osoby, które biorą leki rozrzedzające krew, powinny zachować ostrożność w spożyciu warzyw kapustnych, aby nie zniwelować działania przyjmowanych medykamentów. Niektórzy po warzywach kapustnych mogą też cierpieć na wzdęcia.

Warzywa kapustne nie powinny być spożywane razem z rybami
Warzywa kapustne nie powinny być spożywane razem z rybami © 123rf.com

Korzyści z jedzenia ryb

Kwasy omega-3, których bogactwo znajdziemy w rybach, mają wpływ na prawidłową pracę układu krążenia i układu kostnego. Ryby zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dzięki zawartości fosforu i wapnia.

Omega-3 to gwarancja lepszej pamięci. Kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać stanom otępienia w starszym wieku, hamować rozwój demencji i choroby Alzheimera.

Jedzenie ryb dostarcza również organizmowi niezbędnego białka.

Należy jednak uważać z ilością spożywanych ryb. Ich nadmiar może szkodzić z powodu zgromadzonych w rybach dioksyn i metali ciężkich. Negatywnie działa również proces wędzenia, który powoduje gromadzenie szkodliwych dla zdrowia składników i może niekorzystnie działać na trawienie.

Zarówno w spożyciu ryb, jak i warzyw kapustnych należy zachować umiar. Aby jak najefektywniej wykorzystać ich atuty, nie powinno się ich łączyć na jednym talerzu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka