2 z 7Granat dla zdrowia i urody
Prozdrowotne właściwości granatu to w dużej mierze zasługa polifenoli występujących między innymi w skórkach owoców. Polifenole to silne antyoksydanty o cierpkim smaku, które neutralizują działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym starzenie komórek.
Zawartość przeciwutleniaczy sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido oraz układ krążenia. Dodatkowo wspomagają proces odchudzania i korzystnie oddziałują na gruczoł krokowy u mężczyzn.
Mimo iż owoce granatu są obecnie łatwo dostępne, a słodki smak ich nasion przekonuje nawet największych sceptyków, ich spożycie, inaczej niż jabłek lub bananów, jest dość złożone. Znacznie wygodniejszą formą suplementacji są preparaty z ekstraktem z granatu.
Zobacz także: Oczyszcza tętnice z tłuszczu, chroni serce. Siła owocu tkwi w tej części