Dobry i zły cholesterol

Obecność cholesterolu w organizmie jest nieunikniona. Nie chodzi o jego nadmierną ilość w produktach, które spożywamy, ale o naturalną produkcję cholesterolu, która zachodzi w wątrobie. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego zatem go unikamy? Czym różni się dobry cholesterol od tego złego i w jakich produktach je spotykamy?

Dobry i zły cholesterolDobry i zły cholesterol

Dobry cholesterol i zły cholesterol

Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein (połączenie tluszczu z białkiem) transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Z kolei frakcja lipoproteinowa niskiej gęstości zwana złym cholesterolem (LDL), transportuje cholesterol z wątroby do komórek całego organizmu. Jego transport do krwi jest bardzo szybki, czego konsekwencją jest powstanie „korka” w tętnicach. Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. To z kolei sprawia, że naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Taki stan jest źródłem miażdżycy – choroby, na którą cierpi ponad 5 mln Polaków.

W organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji:

  • jest potrzeby do syntezy hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
  • buduje hormony kory nadnerczy – kortyzol;
  • jest niezbędny do syntezy witaminy D3, pod wpływem promieni UV;
  • stanowi składnik żółci, uczestniczy więc w procesie trawienia tłuszczów;
  • buduje błony komórkowe;
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przd uszkodzeniem.

Badanie cholesterolu

Dieta w hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, może pojawić się nawet w młodym wieku. Im starszy jest organizm, tym jego podatność na działanie złego cholesterolu jest większe. Nadmiar cholesterolu w diecie nie tylko jest przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, ale także kamicy pęcherzyka żółciowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku nadmiernej ilości cholesterolu w pęcherzyku żółciowym, który w połączeniu z wapniem, wytrąca się pod postacią kamieni.
Aby zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie, należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów – wątróbki, nerek, serca;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin – pasztetów, baleronów, boczku;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj – szczególnie żółtka;
  • ciast – tortowych, francuskich.

Z kolei aby zwiekszyć w orgaznizmie poziom dobrego cholesterolu – HDL – należy spożywać:

  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy) – do smażenia lub na surowo do surówek, sałatek;
  • oliwę z oliwek – należy stosować do nasączania pieczywa zamiast masła oraz jako dodatek do surówek i sałatek;
  • orzechy, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6;
  • ryby i owoce morza – obok pełnowartościowego białka zawierają kwasy omega-3;

Ponadto należy spożywać dużo warzyw i owoców, będących źródłem błonnika oraz flawonoidów. W jelitach błonnik przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Substancje aktywne obecne w naparze zielonej herbaty neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyspieszenie rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Obok prawidłowej diety należy zadbać o odpowiednią porcję ruchu, ponieważ zwiększa on przemianę materii, dzięki czemu zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka