Trwa ładowanie...

Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej. Usuwa złogi z zapchanych jelit

 Kamil S. Sikora
02.04.2023 21:54
Groszek w sałatce jarzynowej wspomoże pracę jelit
Groszek w sałatce jarzynowej wspomoże pracę jelit (East News)

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez klasycznej sałatki jarzynowej. Miłośnicy tej potrawy dzielą się na osoby, które dodają do niej zielony groszek lub unikają tego składnika. W trosce o swoje zdrowie nie powinniśmy z niego rezygnować.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Doskonale znany w naszym kraju zielony groszek jest niedojrzałą formą grochu zwyczajnego. Co ciekawe jest to jedyne warzywo strączkowe, które można spożywać na surowo. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, K witaminę z grupy B, luteinę, włókno pokarmowe, cynk, fosfor, mangan, magnez, molibden, żelazo, wapń, selen, sód oraz potas.

Dzięki obecności wielu cennych składników podnosi on odporność na infekcje wywołane przez wirusy, usprawnia pracę układu krwionośnego i nerwowego, zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy oraz wzmacnia kondycję narządu wzroku.

Poza tym wykazuje właściwości przeciwutleniające, przez co spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju raka i redukuje nadmiar wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Zielony dodatek chroni jelita

Warto dodać, że zielony groszek nie ma w sobie tłuszczu, a po zjedzeniu pozostawia na długo uczucie sytości, co zmniejsza ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Z tego względu powinny po niego sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Duża zawartość błonnika sprawia, że ten zielony dodatek do potraw przyśpiesza perystaltykę jelit, wspiera ich równowagę bakteryjną i pomaga usunąć z układu pokarmowego zalegające w nim złogi. Pomimo tego, że ma charakterystyczny słodkawy smak, bez obawy mogą go jeść diabetycy, a zwłaszcza pacjenci dotknięci cukrzycą typu 2.

Do swojej diety powinny włączyć zielony groszek również osoby chorujące na insulinooproność. Ma on bowiem niski indeks glikemiczny, a po jego spożyciu glukoza powoli uwalnia się do organizmu i nie dochodzi do wyrzutu insuliny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze