Trwa ładowanie...

Dodawaj do kawy. Zbija cukier i cholesterol, odchudza, chroni przed rakiem

Avatar placeholder
04.02.2024 10:53
Kawa z rozmarynem. Ten smak i właściwości cię zaskoczą
Kawa z rozmarynem. Ten smak i właściwości cię zaskoczą (Getty Images)

Rozmaryn ma intensywny, lekko iglasty aromat, który dodaje kawie nuty kontrastującej z jej naturalną goryczką. Dodawanie do kawy rozmarynu to jednak nie tylko sposób na urozmaicenie porannego napoju, ale również trik odchudzający.

spis treści

1. Dlaczego warto pić kawę?

Kawa pobudza organizm, łagodząc uczucie zmęczenia i zwiększając koncentrację. Ma jeszcze inne asy w rękawie - poprawia krążenie krwi i działa jak afrodyzjak.

Filiżanka czarnej kawy zawiera więcej antyoksydantów niż szklanka soku pomarańczowego. Dlatego jej regularne spożywanie wiąże się z działaniem antyoksydacyjnym, wspiera trawienie, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Dlaczego warto dodać do kawy rozmaryn?

Wielu z nas dodaje rozmaryn głównie do mięsa. Tymczasem warto poeksperymentować i dodać go do... kawy. Kwas karnozynowy, składnik rozmarynu, jest związkiem fenolowym o silnych właściwościach przeciwutleniających.

Jego właściwości mogą przyczynić się do lepszego metabolizmu tłuszczów oraz obniżenia poziomu cholesterolu. Badania wykazały również, że odgrywają istotną rolę w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, co ma znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów.

Co więcej, rozmaryn oferuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne i jest bogaty w witaminy (w tym witaminy z grupy B, C i A) oraz minerały (wapń, żelazo i magnez). Zawarte w nim związki wspierają m.in. funkcjonowanie mózgu, poprawiając zarówno pamięć, jak i koncentrację. To oznacza, że jest świetnym wsparciem dla działania kawy.

Przepis na kawę z rozmarynem

Jest kilka sposobów na przygotowanie rozmarynowej kawy:

  1. Włóż 5-7 świeżych liści rozmarynu do ekspresu lub frenchpressu razem ze zmieloną kawą. Zalej gorącą wodą i poczekaj, aż smaki się przegryzą. Im dłużej parzysz kawę i im więcej dodasz rozmarynu, tym silniejszy będzie jego posmak. Parz przynajmniej 3 minuty!

  2. Podgrzej mleko wraz z kilkoma gałązkami rozmarynu, odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu odcedź mleko i dodaj je do kawy.

  3. Użyj olejku eterycznego rozmarynowego klasy spożywczej. Wlej do kawy maksymalnie dwie krople.

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze