Dorada – wygląd, występowanie i wartości odżywcze

Dorada jest chudą rybą cenioną ze względu na smak, ale i wartości odżywcze. Zamieszkuje rejony Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Żyje dziko, ale i jest hodowana w sadzach morskich. Doskonale smakuje w każdej postaci: smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej, a także gotowanej. Dlaczego warto ją jeść?

Dorada jest chudą rybą cenioną ze względu na smak, ale i wartości odżywczeDorada jest chudą rybą cenioną ze względu na smak, ale i wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to jest dorada?

Dorada, czyli sparus złotogłowy (Sparus aurata), to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny prażmowatych (Sparidae) i jedyny przedstawiciel rodzaju Sparus. Żyje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego: od Wysp Brytyjskich aż po Wyspy Kanaryjskie.

Sparus złotogłowy był ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Dziś również cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza w Hiszpanii, Chorwacji i Grecji. Dorada jest poławiana w wędkarstwie, ale i hodowana w sadzach morskich (głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoszech). Ma duże znaczenie gospodarcze, przy czym hodowla zdecydowanie przewyższa połowy osobników dziko żyjących. To gatunek o wysokiej wartości użytkowej.

Niestety populacja dorady jest zagrożona wyginięciem.

Dorada pieczona z tymiankiem

Jak wygląda dorada?

Jak wygląda dorada? Jest rybą o srebrzystym ubarwieniu z ciemniejszym grzbietem i jaśniejszym brzuchem. Jej cechą charakterystyczną jest złoty pasek pomiędzy oczami, przypominający kształtem koronę.

Dorada ma wysokie i bocznie ścieśnione ciało oraz mały otwór gębowy. Dorasta do 70 cm, średnio mierzy około 35 cm. Jej zęby na przodzie szczęk są stożkowate i ostre, zaś z tyłu i na bokach szerokie. To ryba głównie drapieżna, żywiąca się skorupiakami, w tym małżami i ostrygami.

Co interesujące, gatunek ten cechuje hemafrodytyzm (inaczej obojnactwo, dwupłciowość, obupłciowość): wszystkie osobniki dorady rodzą się jako samce, a dopiero z czasem, w wieku około 2-3 lat, zaczynają przeobrażać się w samice.

Wartości odżywcze i walory zdrowotne

Mięso dorady jest zwarte i soczyste, ma białą barwą i niewiele ości. Ponieważ bardzo łatwo oddzielić je od dużych i widocznych ości, ryba idealnie sprawdza się w posiłkach dla dzieci i osób, które się ich obawiają.

Rybę tą uznaje się za jedną z najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych. Dorada to bowiem dobre źródło:

  • witamin z grupy B, głównie witaminy B12 i B6, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu krwionośnego i nerwowego
  • witaminy D, która jest ważna dla kośćca, zębów i odporności,
  • witaminy A, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, ale również kondycję skóry,
  • żelaza, które musi być dostarczane wraz z dietą. Jest bardzo ważne, ponieważ występuje w hemoglobinie oraz enzymach tkankowych, a także wspiera układ odpornościowy oraz nerwowy. To dlatego dorada jest zalecana osobom z anemią oraz kobiet z długimi i obfitymi miesiączkami,
  • fosforu, który bierze udział w budowie kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, wchodzi w skład kwasów nukleinowych, a także wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • potasu, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu,
  • pełnowartościowego białka. Może być traktowana jako zamiennik mięsa. Jest idealna dla osób, które nie jedzą mięsa czerwonego i drobiowego (ichtiwegetarianizm),
  • wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na regulację pracy tętnic, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, obniżają ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu i triglicerydów oraz zmniejszają zdolność płytek krwi do agregacji, czyli mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zwiększają również odporność organizmu oraz wpływają dobroczynnie na układ nerwowy i pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych dorada wykazuje także właściwości przeciwzapalne.

Jak jeść doradę?

Doradę spożywa się po wypatroszeniu i obróbce termicznej. Można ją kupić w postaci filetów, tuszek całych oraz tuszek patroszonych. To również składnik sushi.

Ryba jest doskonała do gotowania, pieczenia, smażenia i duszenia, a także grillowania. Można ją podawać jako danie samodzielne z dodatkiem:

  • ryżu,
  • frytek,
  • pieczonych,
  • batatów,
  • ziemniaków,
  • warzyw.

Doradę można także faszerować, robić pulpeciki czy zupy rybne. Doskonale smakuje również w sosach, choć dla wielu osób smak jej mięsa jest wybitny i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków.

Aby móc w pełni cieszyć się mięsem dorady, wystarczy oprószyć rybę solą, pieprzem i oregano, skropić oliwą i sokiem z cytryny, po czym zawinąć rybę w folię i piec w piekarniku. Warto doprawiać ją też czosnkiem i koperkiem. Dorada należy do ryb chudych. Porcja 100 g mięsa zawiera 115 kcal.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka