Dotyka jedną na pięć Polek. Winne może być mięso

Zakażenia układu moczowego należą do najczęstszych infekcji na świecie. W Polsce dotykają jedną na pięć kobiet i należą do wyjątkowo problematycznych i bolesnych problemów zdrowotnych. Najnowsze badania wskazują potencjalnego winowajcę.

Bolesny problem, którego przyczyną może być mięso w diecieBolesny problem, którego przyczyną może być mięso w diecie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Połowa dorosłych kobiet będzie miała ZUM raz w życiu

Niedawna analiza światowego obciążenia zakażeniami układu moczowego (ZUM) wskazuje, że infekcje układu moczowego są jednymi z najczęstszych zakażeń na świecie. Badacze informują, że to najczęstsze zakażenia ambulatoryjne oraz że co najmniej połowa dorosłych kobiet będzie miała więcej niż jeden incydent ZUM w życiu.

W Polsce według szacunków infekcja układu moczowego dotknie jedną na pięć kobiet co najmniej raz w życiu. To zagrożenie jest aż 50-krotnie większe niż w przypadku mężczyzn, co ma związek z długością cewki moczowej. U kobiet sprzyja łatwiejszemu wnikaniu patogenów. Drugim czynnikiem, który odpowiada za powszechność zakażeń, jest rosnący problem antybiotykooporności.

- Jeśli nie zmienimy sposobu stosowania antybiotyków, będziemy na dobrej drodze do zmniejszenia możliwości leczenia zakażeń pęcherza moczowego, nerek i urosepsy – mówi w rozmowie z National Geographic Cindy Liu, dyrektor medyczny w Centrum Działań na rzecz Oporności na Antybiotyki w Szkole Zdrowia Publicznego Milkena na Uniwersytecie George’a Washingtona.

Rozmrażana pierś z kurczaka. Jedz ją rzadko

Mięso w diecie czynnikiem antybiotykooporności

Eksperci uważają, że spożywanie mięsa może przyczyniać się do pogłębienia problemu antybiotykooporności
Eksperci uważają, że spożywanie mięsa może przyczyniać się do pogłębienia problemu antybiotykooporności © Pixabay

Eksperci twierdzą, że zwierzęta leczone antybiotykami pogłębiają problem oporności na leki.

- Spożywanie mięsa, które zostało poddane intensywnej obróbce antybiotykami, może przyczyniać się do wzrostu wskaźników oporności na antybiotyki, ponieważ ludzki mikrobiom jest pod wpływem spożycia mięsa. Nie oznacza to, że jeśli jesz mięso, dostaniesz ZUM, ale może to zwiększyć prawdopodobieństwo kolonizacji przez patogen oporny na wiele leków - wyjaśnia w rozmowie z National Geographic Michelle Van Kuiken, urolog i uroginekolog z University of California w San Francisco.

Eksperci przekazują, że spożywanie mięsa może w szczególności sprzyjać zakażeniom bakterią E.coli. Dane wskazują, że od 30 proc. do 70 proc. produktów mięsnych może być zanieczyszczonych pałeczką okrężnicy. Choć patogen ginie podczas obróbki termicznej mięsa, to niewłaściwe przygotowanie, a nawet przechowywanie go może doprowadzić do infekcji. Patogen, przemieszczając się drogą pokarmową, może przedostać się do dróg moczowych i tam powodować zakażenie.

Eksperci radzą, by przygotowując dania na bazie mięsa, pamiętać o kilku zasadach:

  • czystość, czyli często myj ręce i powierzchnie,
  • dezynfekuj miejsca przygotowywania żywności i przybory kuchenne po każdym użyciu,
  • oddzielaj surowe mięso od innych produktów spożywczych, żebym nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego,
  • pamiętaj o obróbce termicznej, by mięso miało temperaturę wewnętrzną minimum 60 stopni Celsjusza,
  • przechowuj mięso i przygotowane potrawy w lodówce, żeby zapobiec namnażaniu się bakterii.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka