Dowody na to, że cukier dosłownie może namieszać ci w głowie
Zbyt duża ilość cukru może doprowadzić do cukrzycy, otyłości, zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego i innych uciążliwych dolegliwości. Wpływa on jednak nie tylko na nasze ciało. Badania wykazały, że może oddziaływać także na mózg, prowadząc do różnego typu zaburzeń, wahań nastroju czy problemów z pamięcią.
1. Spożywanie cukru a zaburzenia psychiczne
Wyniki badań potwierdzają, że przyjmowanie dużych ilości cukru może mieć negatywny wpływ na naszą kondycję psychiczną. Jak wykazał brytyjski psychiatra Malcolm Peet, możliwy jest nawet rozwój schizofrenii. Wzrasta ponadto ryzyko wystąpienia cukrzycy, a co za tym idzie – depresji. Zawarte we krwi węglowodany wchodzą w reakcję z neuroprzekaźnikami związanymi z tą chorobą. Okazuje się też, że cukier wpływa na połączenia nerwowe odpowiedzialne za kształtowanie obrazu własnej osoby, co częściej zdarza się właśnie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Może to stać się przyczyną nieodpowiedniego, a nawet agresywnego zachowania wywołanego zaburzeniem umiejętności kontrolowania emocji.
2. Cukier a nastrój
Zdarza się, że wystarczy zjedzenie niewielkiego kawałka słodkiego ciasta, by nasz nastrój uległ poprawie. Stan ten utrzymuje się jednak tylko przez chwilę. Kiedy organizm zaczyna przetwarzać cukier, a jego poziom opada, nie czujemy się już tak świetnie. Pojawić się może uczucie smutku lub złości. Nieustanne wahania cukru we krwi mają bezpośredni związek ze zmiennym nastrojem, co znacznie obniża komfort życia zarówno łasuchów, jak i tych, którzy przebywają w ich towarzystwie.
3. Cukier a pamięć
Jak wynika z badań przeprowadzonych na uniwersytecie w Kalifornii nadmierna ilość dostarczanych organizmowi węglowodanów może powodować również problemy z pamięcią. Winowajcą jest w tym przypadku fruktoza, która w dłuższej perspektywie może zaburzać zdolność przyswajania nowych informacji oraz ich zapamiętywania. Pomocne okazują się w tej sytuacji dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc zminimalizować szkody.
Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc trzymać cukier pod kontrolą:
- poszukaj naturalnych źródeł węglowodanów, takich jak jagody, jogurty i inne owoce,
- upewnij się, że dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Świetnym ich źródłem są ryby, orzechy włoskie i siemię lniane,
- jedz w regularnych odstępach czasu i zadbaj o to, by nie odczuwać głodu zbyt długo. Wybieraj produkty bogate w białko i błonnik,
- znajdź zdrowe sposoby, które sprawiają, że poprawia ci się nastrój – słuchaj muzyki, zapisz się na lekcje tańca, angażuj się w coś, co sprawia ci przyjemność,
- unikaj napojów słodzonych – zamień je na wodę, herbatę czy napoje z dodatkiem stewii,
- czytaj etykiety – wiele niewinnie wyglądających sosów czy jogurtów zawiera duże ilości węglowodanów. Postaw na ekologiczne marki,
- wysypiaj się – brak odpowiedniej ilości snu zaburza pracę hormonów, przez co mamy ochotę na słodkie lub tłuste przekąski,
- pamiętaj, że codzienna aktywność fizyczna zmniejsza apetyt.
Kilka prostych zmian może sprawić, że dłużej będziemy mogli cieszyć się zdrowiem i zachowamy dobrą kondycję psychiczną. Czy warto narażać to wszystko dla krótkotrwałej przyjemności płynącej ze zjedzenia kolejnej słodkości?