Działa jak tarcza obronna. Zmniejsza ryzyko problemów ze stawami
Jak w przypadku wielu chorób, przy problemach ze stawami ogromne znaczenie ma dieta. Oto 9 produktów, które zmniejszą ryzyko rozwoju stanów zapalnych i problemów ze stawami. Potwierdzają to wyniki badań opublikowane w ''British Medical Journal''.
1. Choroby zapalne stawów – jakie dają objawy?
Chociaż do niedawna były domeną seniorów, to choroby zapalne stawów z roku na rok są diagnozowane u coraz młodszych osób. Gdy dojdzie do ich rozwoju, pojawiają się takie objawy jak obrzęk i sztywność stawów pojawiająca się szczególnie rano, ból czy ograniczenie ich ruchomości. W okolicy stawu pojawia się również zaczerwienienie skóry, wyczuwalna jest też zwiększona ciepłota chorego miejsca.
2. Witamina C w walce ze stanem zapalnym stawów
Podobnie jak w przypadku wielu innych schorzeń, jednym ze sposobów zapobiegania i łagodzenia objawów zapalenia stawów, duże znaczenie ma nasza dieta. W szczególności pomocne może być spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu. Ten z kolei to naturalny składnik tkanki łącznej, który znajdziemy właśnie w chrząstkach stawów.
W jednym z badań opublikowanych w ''British Medical Journal'' stwierdzono, że spożywanie mniejszej ilości witaminy C może zwiększać ryzyko rozwoju stanu zapalnego stawów. U osób z niską podażą witaminy C ryzyko rozwoju chorób zapalnych stawów było trzykrotnie wyższe. Inne badania opublikowane w ''Medical Archives'' wykazało, że spożywanie witaminy C może pomóc osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów w łagodzeniu objawów.
Do produktów bogatych w witaminę C należą:
- papryka,
- nać pietruszki,
- truskawki,
- kiwi,
- guawa,
- rokitnik,
- dzika róża,
- acerola,
- śliwka kakadu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl