Trwa ładowanie...

Działa na serce, mózg, jelita. Jedz do woli, to bogactwo antyrakowych polifenoli

 Patrycja Pupiec
30.10.2023 13:23
Zrób z nich sok albo przekąskę. Dr David Heber potwierdza właściwości zdrowotne granatów
Zrób z nich sok albo przekąskę. Dr David Heber potwierdza właściwości zdrowotne granatów (Getty Images / Twitter)

Naukowcy podkreślają, że nadal odkrywają nowe korzyści wynikające z jedzenia tych owoców. Już wiadomo, że dobrze wpływa na zdrowie serca, mózgu czy jelit. Jest soczysty, smaczny, a do tego pełen prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść je regularnie?

spis treści

1. Wspiera zdrowie jelit

Eksperci z UCLA Health wskazują, że choć granat znany był już w starożytności, nadal naukowcy odkrywają nowe korzyści zdrowotne wynikające z tego owocu. Owoc zawiera elagotaniny, czyli bioaktywne polifenole o działaniu przeciwzapalnym i antyrakowym.

Dr David Heber wskazuje, że po spożyciu granatów ulegają fermentacji na mniejsze substancje nazywane urolitynami. Urolityny mają pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zatrzymują procesy zapalne oraz zapobiegają dysfunkcjom serca.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Owoce te pozytywnie wpływają także na mikrobiom. Badanie przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazało, że myszy karmione pożywieniem z ekstraktem z granatu, nie chorowały na nieswoiste zapalenie jelit w porównaniu do gryzoni, które otrzymywały zwykłą karmę.

- Związki zawarte w granacie współdziałają, aby zapobiec rozwojowi bakterii - powiedział dr Heber. Rozwój złych bakterii w jelitach może prowadzić do chorób zapalnych, a także powodować nieprzyjemne objawy jak nudności, biegunki, wymioty, skurcze i bóle brzucha.

2. Dobry dla serca, mózgu i skóry

Dr Zhaoping Li przeprowadzała badanie, w którym wraz z grupą naukowców, sprawdzała, jak spożywanie soku z granatu wpłynie na zdrowie skóry kobiet. Okazało się, że sok z granatów działa niczym niewidzialny filtr słoneczny,

- To pokazuje, że duża część tego, co jesz i pijesz, trafia do skóry - zaznaczyła lekarka.

Żywność bogata w przeciwutleniacze, jak granaty, może pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych. Dr Li pdokreśla, że przeprowadzone przez nią badania wykazały, że granaty mogą pomóc w zachowaniu pamięci, a także zmniejszać stres oksydacyjny i wspierać zdrowie mózgu.

Dr Heber bada granaty od blisko dwóch dekad. Wskazuje, że spożywanie tych najzdrowszych owoców wiąże się również z:

  • korzyściami dla zdrowia serca,
  • wspieraniem zdrowia układu moczowego,
  • podwyższoną wytrzymałością,
  • właściwościami antybakteryjnymi.

Eksperci przypominają, że istnieje ponad tysiąc odmian granatu, ale tylko 50 z nich uprawianych jest komercyjnie. Niektóre osoby zajadają się miąższem otaczającym nasiona. W nim znajduje się wiele błonnika i przeciwutleniaczy.

- Aby jednak wyciągnąć z niego jak najwięcej, należy go wycisnąć i przyjmować w postaci płynnej, jako sok - zaznacza lek. Zhaoping Li.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze