Dziczyzna w popularnym dyskoncie. Wiemy, czy warto ją jeść

Dziczyzna staje się coraz bardziej popularna. Obecnie bez trudu możemy ją spotkać w wielu dyskontach spożywczych - właśnie pojawiła się w Lidlu. To gatunek mięsa, do których zalicza się nie tylko dzika, ale nawet zająca. Chodzi o wszelką zwierzynę łowną.

Nie oznacza to jednak, że każdy myśliwy może przywieźć do domu swoje łupy. Mięso powinno trafić na talerz tylko po przeprowadzeniu badań weterynaryjnych.

Czy dziczyzna jest zdrowa? Zapytaliśmy o to dietetyka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Nietypowy sposób, żeby sprawdzić ryzyko chorób krążenia

Mięso z dzika czy sarny jest bardzo zdroweMięso z dzika czy sarny jest bardzo zdrowe
Źródło zdjęć: © Mięso z dzika czy sarny jest bardzo zdrowe [123rf]
Magdalena Bury

/ 4Dziczyzna na talerzach

Z zalet dziczyzny korzystano już kilkaset lat temu. To jedno z tradycyjnych polskich mięs. Ma specyficzny aromat, więc nie smakuje każdemu. Jest niskokaloryczne. Zawiera mało tłuszczu, ale jest źródłem białka i witamin z grupy B.

- Myśląc o chudym, zdrowym i dietetycznym mięsie najczęściej wymieniamy kurczaka i ryby. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że o miano tego najzdrowszego z powodzeniem może ubiegać się dziczyzna. To sarnina, jelenina, mięso z dzika. Jest to najchudsze i najmniej kaloryczne mięso. Tylko 120 kcal w 100 g – wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Naukowcy: kobiety nie powinny przekraczać 74 cm, a panowie 83 cm w talii

/ 4Bogactwo substancji odżywczych

Dziczyzna to również źródło magnezu, fosforu i wapnia oraz żelaza, który bardzo łatwo się przyswaja. By mięso dzikich zwierząt było aromatyczne i pełne substancji odżywczych, należy je jednak odpowiednio przygotować.

Przed przyrządzeniem należy je skruszyć. Co to znaczy? Mięso wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Najlepsza będzie temperatura od 0 do 4 stopni Celsjusza. Tym najczęściej zajmują się producenci.

Naszym zadaniem jest więc tylko rozmrożenie mięsa. Robimy to stopniowo. Najlepiej sprawdzi się położenie dziczyzny na dolnej półce lodówki.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Zdrowe mięso

Dlaczego dziczyzna jest taka zdrowa?

- Wpływ na to ma sposób, w jaki dzika zwierzyna żyje. Ma dużo ruchu w nieograniczonym terenie. Nie odkłada nadmiaru tkanki tłuszczowej. Mięśnie są lepiej dotlenione, ukrwione – dodaje ekspertka.

Dziczyzna zawiera bardzo mało cholesterolu. Może być więc spożywana przez wszystkich. Dietetycy polecają ją w profilaktyce chorób serca, miażdżycy. To też bogactwo sporej ilości l-karnityny.

- Mięso to zalecane jest przez kardiologów osobom z wadami serca. Spożywane regularnie ułatwia bowiem odbudowę ubytku w sercu. Dziczyzna jest też znakomita dla anemików. Mięso sarny czy jelenia (tzw. czerwone) zawiera znacznie więcej łatwo przyswajalnego żelaza niż np. podroby czy wołowina – mówi dietetyk.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Sprawdź też: Pojawia się podczas drzemki. Może być objawem choroby płuc

/ 4Dla alergików

Okazuje się też, że dziczyzna polecana jest alergikom.

- Dzikie zwierzęta odżywiają się pokarmem leśnym. Nie skażonym pestycydami, chemią rolną czy antybiotykami niezbędnymi w masowym chowie zwierząt. To mięso czyste, odpowiednie nawet dla alergików. Jedynie dna moczanowa jest przeciwwskazaniem do jedzenia dziczyzny, ale osoby z tą chorobą powinny unikać wszystkich mięs, więc nie dyskwalifikuje to dziczyzny w stosunku do np. wołowiny – dodaje Aleksandra Tatarata.

Należy jednak pamiętać, by mięso kupować zawsze w sprawdzonym miejscu. Tylko pewne źródło zapewni nam bezpieczeństwo. Ekspertka tłumaczy także, że szczególną ostrożność powinniśmy zachować przy zakupie mięsa z dzika.

- Obowiązkowo powinno być przebadane w kierunku włośnicy. To dostępne w masowej sprzedaży posiada wszystkie niezbędne badania – mówi dietetyczka.

Sprawdź też: Ekspert wyjaśnia, czy można wyleczyć Hashimoto

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka