Dzienniczek żywieniowy – jak wygląda? Co i jak w nim zapisywać?

Dzienniczek żywieniowy jest narzędziem niezbędnym do oceny sposobu żywienia. Zapisuje się w nim wszystkie posiłki, przekąski i płyny, uwzględniając nie tylko spożywane produkty, ale i szczegółowe informacje na temat posiłku. Te dotyczą zarówno składu, jak i okoliczności jego spożywania. Jak wygląda taki dokument? O czym pamiętać, robiąc notatki?

Dzienniczek żywieniowy pomaga ocenić sposób żywienia.Dzienniczek żywieniowy pomaga ocenić sposób żywienia.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest dzienniczek żywieniowy?

Dzienniczek żywieniowy to narzędzie, które dostarcza wielu ważnych informacji na temat odżywiania się. Jest jedną z metod stosowanych przez dietetyków. Należy do metod jakościowo-ilościowych oceny jadłospisu. To najprostszy i najszybszy sposób, aby kontrolować dietę.

Dzięki skrupulatnemu, systematycznemu wypełnianiu rubryk w dzienniczku żywieniowym, można poznać nie tylko rodzaj i ilość spożywanego jedzenia, ale i poznać preferencje oraz nawyki żywieniowe. To pozwala oszacować zwyczajową wartość energetyczną diety i ocenić sposób jedzenia pod kątem wyborów żywieniowych.

Dzięki niemu łatwiejsze staje się również wyłapanie ewentualnych błędów, ustalić źródło niedoborów żywieniowych czy przyczyn problemów z wagą: nadmiernego chudnięcia lub tycia.

Jak wygląda dzienniczek żywieniowy?

Dzienniczek żywieniowy tworzy się przez kilka dni lub dłużej, zapisując swoje wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia. Można to robić dla siebie, ale i na polecenie lekarza bądź dietetyka.

Notatki można prowadzić na wiele sposobów. Dostępne są takie rozwiązania jak:

  • forma elektroniczna: dzienniczek żywieniowy aplikacja, notatnik w telefonie, arkusz w komputerze,
  • zeszyt, kartka papieru czy terminarz. Przyda się także dzienniczek żywieniowy PDF, czyli dzienniczek żywieniowy wzór do pobrania. Wystarczy go wydrukować i uzupełniać wersję papierową dokumentu.

    W dzienniczku żywieniowym powinny zostać wyszczególnione takie elementy jak:

  • data opisywanego dnia,

  • typ posiłku (śniadanie/II śniadanie/obiad/podwieczorek/kolacja/ przekąska),
  • godzina spożycia posiłku,
  • miejsce spożycia posiłku (dom/praca/restauracja),
  • nazwa posiłku,
  • skład posiłku (rodzaje produktów). Np. owsianka z jabłkiem i borówkami (miseczka): płatki owsiane górskie - 3 łyżki, mleko 3,2% - 1 szklanka, jabłko - 1 średnia sztuka, borówki - 5 sztuk czy kawa: mleko 3,2% - 1,4 kubka, cukier – łyżeczka, kawa napar kawy sypanej - 3/4 kubka 200 ml,
  • ilość zjedzonych produktów w miarach domowych (np. pół szklanki mleka, garść orzechów, 2 łyżki kaszy, plaster wędliny, garść winogron, 2 banany) lub gramaturze (w gramach, używając wagi kuchennej, albo w mililitrach),
  • uwagi dotyczące przyrządzenia posiłku (gotowanie, smażenie, pieczenie).

Zasady prowadzenia dzienniczka żywieniowego

Dzienniczek żywieniowy służy do spisywania wszystkich jedzonych produktów i wypijanych płynów. Odnotowuje się w nim posiłki, ale nie wystarczą same nazwy. Trzeba uwzględniać różne niezbędne szczegóły.

Prowadząc dzienniczek żywieniowy należy przestrzegać kilku zasad. Co jest ważne?

  • Dobrze jest opisywać posiłki zaraz po ich konsumpcji. W przeciwnym razie może być trudno pamiętać wszystkie dania i płyny spożyte w danym dniu.
  • Ważne, by produkty opisywać dokładnie, uwzględniając ich rodzaj. Np. pieczywo pszenne/razowe/graham/żytnie/pełnoziarniste, jogurt naturalny/owocowy/z kawałkami owoców/ naturalny. Trzeba także uwzględnić, jeśli to możliwe, procent tłuszczu. Ważne jest również, by opisywać nazwę posiłku. Np. kanapka z chleba żytniego z masłem, plastrem sera i pomidora.
  • Należy uwzględniać także przekąski, wypite płyny oraz leki i suplementy.

Aby dzienniczek żywieniowy był przydatny, nie wolno oszukiwać i udoskonalać jadłospisu. Jeśli informacje nie są zbierane rzetelnie i uczciwie, zapiski nie będą miały żadnej wartości informacyjnej.

Dlaczego warto prowadzić dzienniczek żywieniowy?

Dzienniczek żywieniowy warto prowadzić z wielu powodów. Zarówno przed wizytą u dietetyka czy lekarza, ale i samego siebie, w przypadku chęci:

  • schudnięcia,
  • ustalenia alergenu czy produktów żywnościowych, które wywołują dolegliwości zdrowotne,
  • wyłapania błędów żywieniowych,
  • oceny jakość swojej diety,
  • pracy nad nawykami,
  • ustalenia kaloryczności posiłków w ciągu dnia,
  • monitorowania ilość spożywanych posiłków i napojów (to istotne zwłaszcza w przypadku dzieci i osób chorych).

Dzienniczek jest pomocny w rozmowach z lekarzem lub dietetykiem na temat zaleceń i planu żywienia. Na podstawie notatek specjalista może wyliczyć spożycie poszczególnych składników odżywczych, po czym odnieść je do indywidualnie dostosowanych norm.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka