Dziennikarz zrezygnował z cukru i przetworzonej żywności. Taki jest skutek

"Minął rok odkąd postanowiłem wyeliminować ultra-przetworzoną żywność i cukier z mojej diety. Jak wielu z nas, nowy rok rozpocząłem z postanowieniem poprawy zdrowia, zmęczony po świątecznych ucztach. Tym razem jednak zmiany okazały się trwałe i przyniosły mi wiele korzyści" - opisuje walijski dzienikarz Steffan Rhys.

Dziennikarz po roku bez cukru i przetworzonej żywności. Zaobserwował cztery kluczowe zmianyDziennikarz po roku bez cukru i przetworzonej żywności. Zaobserwował cztery kluczowe zmiany
Źródło zdjęć: © Instagram

Zmiana diety przyniosła nie tylko spadek wagi

Zrezygnowanie z ultra-przetworzonej żywności nie było dla niego łatwą decyzją, ale okazało się bardzo satysfakcjonujące.

  • Odkrycie nowych smaków

Steffan Rhys dzięki temu poznał nowe smaki i nauczył się więcej o jedzeniu. "Zamiast czuć się ograniczonym, poszerzyłem swoje kulinarne horyzonty. W mojej diecie pojawiły się takie produkty, jak ciecierzyca, fasola czy grecki jogurt" - opisuje dziennikarz zajmujący się stylem życia w brytyjskich mediach.

Jakie choroby królują? Lekarz wskazuje jedną, najczęściej ignorowaną

  • Utrata wagi

Najbardziej zauważalną zmianą był spadek wagi. "Schudłem około 9 kg, co sprawiło, że moje ubrania lepiej pasują, a niektóre musiałem nawet oddać. Ultra-przetworzona żywność jest kaloryczna i uboga w składniki odżywcze, co prowadzi do nadmiernego spożycia kalorii" - wyjaśnił Rhys.

  • Poprawa kondycji

Choć nie zwiększył intensywności ćwiczeń, mężczyzna zauważył poprawę wytrzymałości. "W 2024 r. osiągnąłem osobiste rekordy w półmaratonach i biegach na 10 km. To dowód, że zmiana diety miała pozytywny wpływ na moją kondycję" - podkreślił.

  • Świadomość konsumencka

Zmiana diety wpłynęła także na jego podejście do zakupów. "Zrozumiałem, jak wielkie korporacje manipulują konsumentami, by zwiększyć sprzedaż ultra-przetworzonej żywności. Teraz bardziej świadomie wybieram produkty, unikając tych z niezdrowymi dodatkami" - zdradził dziennikarz.

Dlaczego warto iść jego śladem?

Redukcja wysoko przetworzonej żywności i cukru z diety może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Jak wskazał dr Eric Berg, wyeliminowanie cukru poprawia funkcjonowanie nerek, obniża masę ciała i zwiększa energię. Zmniejsza to także wizyty w toalecie nocą i może poprawić odporność na insulinę, co jest kluczowe dla zdrowia metabolicznego.

Spożywanie świeżych owoców zamiast przetworzonych może zwiększyć podaż antyoksydantów, które chronią nasze organizmy przed wolnymi rodnikami. Przetworzone owoce, bogate w dodatki, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, prowadząc do cukrzycy czy miażdżycy, dlatego warto sięgać po świeże produkty.

Zawartość błonnika w owocach, jak i ograniczanie cukrów prostych, jest kluczem do zdrowej diety. Błonnik wspiera trawienie, obniża ryzyko raka jelita grubego i sprzyja redukcji masy ciała. Gdy stare nawyki zastąpimy zdrowszymi alternatywami, jak świeże owoce zamiast słodyczy, możemy znacznie poprawić ogólny stan zdrowia.

Obecność konserwantów i wzmacniaczy smaku w przetworzonej żywności jest niekorzystna dla układu trawiennego. Warto unikać produktów z wysoką zawartością syropu glukozowo-fruktozowego, by obniżyć poziomy złego cholesterolu i triglicerydów.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Express.co.uk

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka