Fakty i mity na temat pieczywa mrożonego (WIDEO)
Kupujesz pieczywo w supermarkecie? Możesz być prawie pewien, że jest ono wypiekane z ciasta mrożonego. Nie oznacza to jednak, że jest gorszej jakości i o mniejszych właściowściach zdrowotnych.
Sprawdziliśmy, czym różnią się bułki i chleby świeże od tych wypiekanych z ciasta mrożonego. Oto kilka faktów i mitów na ten temat.
Pieczywo mrożone, nie jest wytwarzane z ciasta głęboko mrożonego - fakt. Pieczywo z ciasta mrożonego jest pełne konserwantów - mit. Chleb i bułki z supermarketu są przed zamrożeniem wypiekane w około 80 procentach - fakt.
Ciasto mrożone leży w chłodni nawet kilka miesięcy - mit. Pieczywo mrozi się z uformowane z zapieczoną skórką, później należy je tylko dopiec - fakt.
Pieczywo z ciasta mrożonego jest gorsze jakościowo od tego świeżego - mit. Zwykle pieczywo mrożone trafia do supermarketów w ciągu czterdziestu ośmiu godzin od procesu produkcji - fakt.
W sklepie mamy do wyboru wiele rodzajów świeżego pieczywa, zrobionego z różnych gatunków mąki. Nie wiemy jednak, jaką drogę pokonały te produkty przed trafieniem na sklepowe półki.
Z tego względu pojawia się wiele fałszywych mitów, w które wierzymy. Niektóre osoby nie kupują nawet pieczywa w supermarketach, tylko specjalnie udają się do lokalnej piekarni.
Czy mają rację i rzeczywiście wyroby z mąki sprzedawane w supermarketach mają gorszą jakość i smak? Zdania w tej kwestii są bardzo podzielone.