Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Faszerowana papryka z grilla
Papryka z grilla może być podawana na wiele sposobów. Jednym z nich będzie nafaszerowanie jej pomidorem, serem i cukinią. Dodatkowo to danie wegetariańskie możesz przyprawić dowolną ilością ziół i innych przypraw, dzięki czemu uzyskasz swój ulubiony smak.
1. Składniki:
- 6 sztuk czerwonej papryki;
- 2 duże pomidory;
- żółty ser;
- 1 młoda cukinia;
- drobno posiekany koperek i natka pietruszki;
- zioła prowansalskie, sól, pieprz;
- masło.
Sposób przygotowania:
Przekrój paprykę wzdłuż na pół, oczyść środek i posmaruj masłem lub oliwą. Pozostałe składniki pokrój i dokładnie wymieszaj. Napełnij nimi paprykę, owiniętą w folię aluminiową. Całość posmaruj masłem i posyp serem, grilluj do momentu, aż się roztopią.
Kalorie | 192,7 kcal |
---|---|
Białko | 11,8 g |
Tłuszcz | 11,9 g |
Cholesterol | 33,7 mg |
Węglowodany | 14,3 g |
Błonnik | 4,5 g |
Witamina C | 251,2 mg |
Witamina A | 1083,5 µg |