Fioletowe warzywa w diecie. Sprawdź, dlaczego warto je jeść (WIDEO)

Fioletowe warzywa zawierają wiele cennych składnikówFioletowe warzywa zawierają wiele cennych składników
Magdalena Bury

Chociaż najwięcej mówi się o warzywach w kolorze zielonym, nie możemy zapominać także o tych fioletowych. Jak się okazuje, często przewyższają one swoich zielonych "braci" właściwościami.

Wszystko za sprawą antyoksydantów, ale nie tylko. Dlaczego są takie zdrowe? Chociaż najwięcej mówi się o warzywach w kolorze zielonym, nie możemy zapominać także o tych fioletowych.

W zbilansowanej diecie powinny znaleźć się: czerwona kapusta, bakłażan czy burak. Do grupy fioletowych warzyw zaliczamy bowiem również warzywa o barwie czerwonej, granatowej i czarnej.

Fioletowe warzywa w diecie

Fioletowe warzywa zawierają antocyjany. To naturalne barwniki wykazujące właściwości przeciwutleniające. Chronią one organizm przed bakteriami i wirusami.

To właśnie dzięki antocyjanom warzywa są intensywnie zabarwione. Związki wpływają na ukrwienie. Dotleniają i odżywiają mózg. Poprawiają pamięć i koncentrację.

Właśnie dlatego po fioletowe warzywa powinny sięgać osoby żyjące w stresie. Antocyjany wpływają także na proces zlepiania się płytek krwi. Im ciemniejsza barwa warzywa, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera.

Niektórzy naukowcy uważają, że te naturalne barwniki niszczą komórki nowotworowe. Fioletowe warzywa zapobiegają również miażdżycy i chorobom układu krążenia.

Badania amerykańskich naukowców wykazały, że osoby regularnie spożywające warzywa o ciemnej barwie, są mniej narażone na nadciśnienie. Fioletowe warzywa jedzmy codziennie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka