Fityniany. Kwasy, które mogą szkodzić (WIDEO)

Fityniany. Kwasy, które mogą szkodzić (WIDEO)Fityniany. Kwasy, które mogą szkodzić (WIDEO)

Czy wiesz, że razem z poranną owsianką, do twojego organizmu dostaje się kwas fitowy? Nasze babcie umiały sobie z nim radzić. Co kryje się za tą egzotyczną nazwą? W jakich produktach znajdziemy fityniany i jak się ich pozbyć?

Fityniany, dlaczego należy ich unikać? Kwas fitowy (fitynowy) występuje naturalnie w większości nasion, na przykład owsie, siemieniu lnianym czy komosie ryżowej. Jest też obecny w roślinach strączkowych, na przykład grochu czy fasoli, soczewicy, bobie i ciecierzycy.

Powoduje zatrzymywanie fosforu w nasionach i ich łupince. Dlaczego nadmierne spożycie fitynianów negatywnie wpływa na organizm? Kwas fitynowy, który trafia do organizmu, łączy się z innymi składnikami pożywienia w układzie pokarmowym.

Fityniany. Dlaczego należy ich unikać?

Wchodzi w reakcję z żelazem, cynkiem, wapniem i magnezem, tworząc trwałe i nierozpuszczalne związki. Nie wymywa ich co prawda z organizmu, ale obniża ich wchłanianie. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób, które cierpią na niedobory żelaza, powodujące anemię.

Blokuje też niektóre enzymy trawiące białka (pepsynę i trypsynę), a także skrobię za której redukcję odpowiada amylaza. Jak zneutralizować kwas? Aby przygotować zdrową owsiankę czy fasolkę po bretońsku, skorzystaj ze sposobu naszych babć.

Przed gotowaniem koniecznie namocz rośliny w naczyniu z przegotowaną wodą. Pamiętaj, nigdy nie gotuj produktu w wodzie, w której został namoczony. Powstała piana także zawiera antyodżywcze substancje.

Do naczynia możemy dosypać łyżeczkę sody oczyszczonej. Zmiękczy wodę i przyspieszy proces namaczania. Groch, soczewicę i komosę ryżową moczymy około dwie godziny, ryż i owies osiem godzin, a fasolę jaś, ciecierzycę i soję nawet 12-14 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka