Gąska (grzyb) – do czego go wykorzystać w kuchni?

Gąska to jeden z popularniejszych w Polsce grzybów jadalnych. Jest smaczny, choć niewiele w nim wartości odżywczych. Warto jednak mieć go w swojej kuchni, by z jego udziałem przygotować pożywne risotto z grzybami lub farsz do pierogów.

Gąski to grzyby, które zbierać powinni jedynie doświadczeni grzybiarze.Gąski to grzyby, które zbierać powinni jedynie doświadczeni grzybiarze.
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Gdzie szukać gąski?

Gąski to grzyby, które zbierać powinni jedynie doświadczeni grzybiarze. Niektóre z nich bowiem to grzyby trujące i łatwo je pomylić z jadalnymi odmianami. Z pomocą przyjść może atlas grzybów, niemniej trzeba zachować ostrożność: pomyłka może skutkować poważnym zatruciem.

Wśród grzybów jadalnych znajdziemy gąskę niekształtną. Występuje w lasach iglastych i liściastych, najczęściej od września do listopada. Towarzyszy jej często gąska zielona, również jadalna. Wybierając się na grzyby, konieczne jest sprawdzenie każdego okazu. Kontroli zbieracza powinien zostać poddany m.in. miąższ. W przypadku gąski niekształtnej jest on biały lub szarawy, ma łagodny smak i mączny zapach. Jego trzon osiąga długość do 10 cm i szerokość ok. 2,5 cm.

Gąskę niekształtną łatwo pomylić z jej trującymi kuzynami: gąską tygrysią i gąską mydlaną. Oba są silnie toksyczne i po spożyciu mogą wywołać objawy zatrucia grzybami, m.in. biegunkę oraz bóle brzucha przypominające kolkę.

Prawdziwki w śmietanie. Pyszny pomysł na obiad

Właściwości grzybów

Grzyby, zdaniem niektórych, mają wyłącznie walory smakowe. Trudno w nich doszukać się jakichkolwiek wartości odżywczych. W większości składają się z wody. Towarzyszą jej niewielkie ilości witamin, m.in. z grupy B, oraz białka (w dietach wegetariańskich grzyby często zastępują mięso). Trzeba jednak pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne. Nie każdy może jej jeść bez odczuwania w późniejszym czasie dolegliwości żołądkowych.

Dania z grzybami w roli głównej

Gąski to grzyby, które nie wyróżniają się specjalnie smakiem. Są łagodne, dzięki czemu łatwo łączą się z innymi produktami. Pozwalają też uczynić potrawę szlachetniejszą. W wielu domach znaleźć można grzyby suszone. Dodaje się je do zup, mięs i sosów. W takiej postaci intensywnie pachną. Grzyby można suszyć tradycyjnie, rozwieszając je na grzejnikiem lub piecem, lub w piekarniku. Dobrze do tego celu sprawdza się też suszarka do grzybów.

Grzyby, również gąski, można marynować. Zamknięte w słoiku, w occie, są smacznym dodatkiem do obiadu lub grilla. Idealnie nadają się też jako wytrawna przekąska. Przepis na grzyby w occie znajdziemy w niemal każdej książce kucharskiej.

Leśne grzyby w wielu daniach pełnią też główną rolę. Tak jest np. w przypadku risotto z grzybami. Taki posiłek łączy w sobie tradycję z nowoczesnością, daje też wiele możliwości. Gołąbki z kaszą i grzybami również wyróżniają się oryginalnością i dobrym smakiem. Z kolei ciekawą propozycją, zwłaszcza jeśli poszukujemy inspiracji na uroczyste menu, jest sałatka z tortellini z grzybami. Jest łatwa w przygotowaniu, smaczna, a przy tym nietuzinkowa. Klasycznym daniem jest z kolei bigos z grzybami, który trafia chyba w gusta każdego.

Jak zbierać grzyby?

Podstawową zasadą jest zbieranie wyłącznie okazów, co do których mamy absolutną pewność, że nie są trujące. To samo dotyczy grzybów, które chcemy kupić na lokalnym targu lub na poboczu drogi. Po zebraniu grzyby bardzo szybko tracą swoją świeżość, więc należy je jeszcze tego samego dnia przetworzyć (ususzyć, zamarynować). Warto też pamiętać, że nie należy ich myć, a jedynie bardzo delikatnie czyścić z pozostałości ściółki i igliwia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka