Czosnek - różne gatunki i ich właściwości

Czosnek to znane, ale ze względu na nieprzyjemny ostry zapach, mało doceniane warzywo.

Dziesiątki lat temu chronił przed dżumą i cholerą. Dzisiaj – niestety – nawet w przypadku przeziębienia czy grypy sięgamy po niego za rzadko. A to błąd, ponieważ posiada on szereg właściwości zdrowotnych.

Co ciekawe, w Polsce rośnie 14 gatunków czosnku, z tego 3 są uprawne.

Jak zatem je odróżnić? Do czego się je stosuje? I jak odróżnić czosnek importowany z Chin od tego uprawianego w kraju?

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Jak prawidłowo przygotować czosnek, by zachował swoje właściwości?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 5Czosnek niedźwiedzi

Jest rośliną bogatą w związki siarki. Pierwiastek ten jest podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci, dlatego też czosnek niedźwiedzi można traktować jako wspomaganie w problemach dermatologicznych.

Utrzymuje skórę w dobrej kondycji, pomaga ją odbudować i zregenerować. To jednak nie wszystkie właściwości czosnku niedźwiedziego.

Gatunek ten wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Skuteczny jest także w leczeniu schorzeń reumatycznych i sercowo-naczyniowych, ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Jak jeść czosnek niedźwiedzi?

Do spożycia nadają się głównie jego liście. Warto dodawać je do sałatek, zup, można przygotowywać smaczne pasty twarogowe.

/ 5Czosnek zwyczajny

Obraz
© 123RF

Swoje prozdrowotne właściwości czosnek zwyczajny zawdzięcza olejkom eterycznym, jakie wchodzą w jego skład. Mowa tutaj o skordyninie i alliinie, która po przekrojeniu ząbku rozpada się do allicyny.

Allicyna z kolei posiada umiejętność hamowania zlepiania się płytek krwi, przez co obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, działa także przeciwgrzybiczo.

Czosnek zwyczajny nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

Wysoka zawartość witaminy C, witamin z grupy B, związki śluzowe, sole mineralne i przede wszystkim garlicyna sprawiają, że warzywo doskonale spisuje się w walce z grypą i przeziębieniem.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 5Czosnek dęty

Nazywany jest inaczej cebulą siedmiolatką i cechuje się ogromną zawartością związków biologicznie czynnych.

Przede wszystkim zawiera dość duże ilości witaminy C. W 100 g produktu znajdziemy jej aż 27 mg. To ponad 3 razy więcej niż w zwykłej cebuli.

Czosnek dęty bogaty jest także w witaminy z grupy B, PP, kwas nikotynowy oraz związki mineralne: potas i wapń.

Roślina ma także właściwośc przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są nieocenione w profilaktyce raka. To dzięki flawonoidom: kemferolu i kwercetynie.

Czosnek dęty, wbrew pozorom, jest dość popularny pod nazwą: cebula siedmiolatka. Zarówno główki, jak i szczypiorek można jeść oddzielnie i w sałatkach.

/ 5Czosnek sałatkowy

Obraz
© 123RF

Obok czosnku zwyczajnego i dętego, jest jednym z trzech uprawianych gatunków w Polsce. W jego główce znajdziemy zazwyczaj 5 lub 6 ząbków.

W smaku czosnek sałatkowy jest znacznie mniej ostry niż pozostałe gatunki tej rośliny. Zawiera mniej olejków eterycznych, ale jest równie zdrowy.

Posiada spore ilości witaminy C, witamin z grupy B.

Gatunek ten używatny jest głównie do przygotowywania sałatek i surówek. Stosuje się go także w marynatach, jako przyprawa do pieczeni.

/ 5Jak rozpoznać czosnek polski od chińskiego?

Obraz
© 123RF

Na polski rynek trafia coraz więcej czosnku z Chin. Niestety, warzywa te prezentują mniej wartości odżywczych, mogą być też nafaszerowane konserwantami.

Jak zatem odróżnić czosnek polski od chińskiego?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wielkośc główki. Czosnek pochodzenia chińskiego zazwyczaj jest większy, bardziej okazały.

Oprócz tego łuska na ząbkach czosnku krajowego jest bardziej kolorowa, ma zabarwienie fioletowe. Czosnek chiński jest biały.

Ostatnią rzeczą jest aromat - im bardziej intensywny - tym większe prawdopodobieństwo, że warzywo pochodzi z Polski.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka