- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Czosnek - różne gatunki i ich właściwości
Czosnek to znane, ale ze względu na nieprzyjemny ostry zapach, mało doceniane warzywo.
Dziesiątki lat temu chronił przed dżumą i cholerą. Dzisiaj – niestety – nawet w przypadku przeziębienia czy grypy sięgamy po niego za rzadko. A to błąd, ponieważ posiada on szereg właściwości zdrowotnych.
Co ciekawe, w Polsce rośnie 14 gatunków czosnku, z tego 3 są uprawne.
Jak zatem je odróżnić? Do czego się je stosuje? I jak odróżnić czosnek importowany z Chin od tego uprawianego w kraju?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Jak prawidłowo przygotować czosnek, by zachował swoje właściwości?
Czosnek niedźwiedzi
Jest rośliną bogatą w związki siarki. Pierwiastek ten jest podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci, dlatego też czosnek niedźwiedzi można traktować jako wspomaganie w problemach dermatologicznych.
Utrzymuje skórę w dobrej kondycji, pomaga ją odbudować i zregenerować. To jednak nie wszystkie właściwości czosnku niedźwiedziego.
Gatunek ten wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Skuteczny jest także w leczeniu schorzeń reumatycznych i sercowo-naczyniowych, ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Jak jeść czosnek niedźwiedzi?
Do spożycia nadają się głównie jego liście. Warto dodawać je do sałatek, zup, można przygotowywać smaczne pasty twarogowe.
Przeczytaj także: Czosnek - naturalny antybiotyk?
Czosnek zwyczajny
Swoje prozdrowotne właściwości czosnek zwyczajny zawdzięcza olejkom eterycznym, jakie wchodzą w jego skład. Mowa tutaj o skordyninie i alliinie, która po przekrojeniu ząbku rozpada się do allicyny.
Allicyna z kolei posiada umiejętność hamowania zlepiania się płytek krwi, przez co obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, działa także przeciwgrzybiczo.
Czosnek zwyczajny nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Wysoka zawartość witaminy C, witamin z grupy B, związki śluzowe, sole mineralne i przede wszystkim garlicyna sprawiają, że warzywo doskonale spisuje się w walce z grypą i przeziębieniem.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: To warzywo jest ratunkiem dla chorego serca
Czosnek dęty
Nazywany jest inaczej cebulą siedmiolatką i cechuje się ogromną zawartością związków biologicznie czynnych.
Przede wszystkim zawiera dość duże ilości witaminy C. W 100 g produktu znajdziemy jej aż 27 mg. To ponad 3 razy więcej niż w zwykłej cebuli.
Czosnek dęty bogaty jest także w witaminy z grupy B, PP, kwas nikotynowy oraz związki mineralne: potas i wapń.
Roślina ma także właściwośc przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są nieocenione w profilaktyce raka. To dzięki flawonoidom: kemferolu i kwercetynie.
Czosnek dęty, wbrew pozorom, jest dość popularny pod nazwą: cebula siedmiolatka. Zarówno główki, jak i szczypiorek można jeść oddzielnie i w sałatkach.
Przeczytaj więcej: W jaki sposób działa mikstura z czosnku i miodu?
Czosnek sałatkowy
Obok czosnku zwyczajnego i dętego, jest jednym z trzech uprawianych gatunków w Polsce. W jego główce znajdziemy zazwyczaj 5 lub 6 ząbków.
W smaku czosnek sałatkowy jest znacznie mniej ostry niż pozostałe gatunki tej rośliny. Zawiera mniej olejków eterycznych, ale jest równie zdrowy.
Posiada spore ilości witaminy C, witamin z grupy B.
Gatunek ten używatny jest głównie do przygotowywania sałatek i surówek. Stosuje się go także w marynatach, jako przyprawa do pieczeni.
Przeczytaj także: Nie tylko serce i odporność. Na co jeszcze wpływa czosnek?
Jak rozpoznać czosnek polski od chińskiego?
Na polski rynek trafia coraz więcej czosnku z Chin. Niestety, warzywa te prezentują mniej wartości odżywczych, mogą być też nafaszerowane konserwantami.
Jak zatem odróżnić czosnek polski od chińskiego?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wielkośc główki. Czosnek pochodzenia chińskiego zazwyczaj jest większy, bardziej okazały.
Oprócz tego łuska na ząbkach czosnku krajowego jest bardziej kolorowa, ma zabarwienie fioletowe. Czosnek chiński jest biały.
Ostatnią rzeczą jest aromat - im bardziej intensywny - tym większe prawdopodobieństwo, że warzywo pochodzi z Polski.
Przeczytaj także: Leczy serce, wzmacnia odporność. Naturalny środek